Пластик в океані допомагає поширювати смертельні хвороби – вчені

event 16:45 Понеділок 17 Серпня 2020 ПОДІЇ

Таким чином, деякі смертельно небезпечні хвороби проникають в харчовий ланцюг.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Дослідження показало, тисячі тонн пластику, які плавають в морях та океанах, поширюють смертельно небезпечні хвороби.

Пластикове сміття в океані може заражати риб і інших живих організмів, які людина вживає в їжу, на зразок креветок і устриць. Деякі смертельно небезпечні хвороби таким чином проникають в харчовий ланцюг. 

Йдеться, перш за все, про частки мікропластику, чий діаметр менш як 5 мм. Вони утворюються після розщеплення більших продуктів із пластику, а також текстильних волокон, сигаретних фільтрів або навіть косметики і предметів гігієни.

Частинки мікропластику потрапляють у воду, де вони використовуються як транспортний механізм подорожей на тривалі дистанції людськими і тваринними патогенами на кшталт бактерій. На частинках пластика небезпечні бактерії можуть переноситися від одного континенту до іншого. Навіть ці ультратонкі пластикові частинки вже спонукають до формування біоплівки – спільноти мікробів, що покривають поверхні тих чи інших пластикових частинок.

Різні види молюсків на кшталт устриць мають систему фільтрації вживаної їжі, яка робить їх дуже вразливими перед поглинанням заражених частинок пластику. Ця передача патогенів від пластику до представників морської фауни може знищити всю популяцію молюсків в деяких регіонах або послужити інструментом зараження людей, які люблять вживати морепродукти.

Джерело: сайт medikforum

Читайте також: “Вірус розпався за добу”: вчені розповіли про тканину, яка захищає від COVID-19

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward