Лікарі назвали нові симптоми постковідного синдрому, які тривають місяцями

event 09:13 Неділя 28 Березня 2021 ПОДІЇ

Постковідний синдром або long-covid вже внесений до міжнародної класифікації хвороб-10 в формулюванні “Post COVID-19 condition”, і вчені з усього світу досі збирають дані про його прояви та тривалість. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

“Туман в голові”, головні та м’язові болі, порушення смаку і нюху – ці симптоми місяцями не зникають у людей.

Група експертів системи охорони здоров’я Northwestern Medicine проаналізувала діапазон неврологічних проявів серед 100 пацієнтів з постковідним синдромом. Середній вік учасників склав 43 роки, більшість з них – жінки. Всі учасники перенесли COVID-19 в легкій або помірній формі, без пневмонії та потреби в госпіталізації.

У кого найчастіше виникає постковідний синдром

Автори дослідження провели докладне неврологічне обстеження всіх пацієнтів, різні діагностичні тести, а також оцінку когнітивних функцій. Виявилося, що через п’ять місяців після одужання у 85% осіб зберігалися мінімум чотири неврологічні симптоми.

Найчастіше пацієнти скаржилися:

  • постійний “туман в голові”, який заважає повноцінно виконувати повсякденні обов’язки;
  • головні та м’язові болі;
  • порушення нюху і смаку.

Багато пацієнтів також повідомляли про інші симптоми: хронічна втома, задишка, біль у грудях.

В цілому, через майже пів року після одужання всі учасники повідомили, що не відчувають себе повністю здоровими. В середньому вони оцінили ступінь свого одужання на 64%. 

Автори дослідження відзначили, що стан таких пацієнтів найчастіше поліпшується з часом, але у деяких пацієнтів симптоми зберігаються понад 9 місяців.

Примітно також, що майже половина пацієнтів повідомляла про діагностовану депресію або тривожний розлад до COVID-19. Вчені припустили, що ці психічні розлади можуть створювати нейропсихіатричну вразливість, яка впливає на розвиток постковідного синдрому.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Лікар пояснив, чому весняний спалах COVID-19 найнебезпечніший

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward