Як зміниться шкільне харчування з січня 2021 року

event 14:47 П’ятниця 01 Січня 2021 ПОДІЇ

В Україні з 1 січня 2021 року в школах зміниться меню для школярів. Зокрема, зі шкільних буфетів мають зникнути снеки та газовані напої, а харчування буде більш різноманітним. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Влада переглянула вимоги до харчування в школах та внесла значні корективи, які мають вступити в дію з 1 січня 2021 року. 

У МОЗ прописали новий санітарний регламент – в документі вказали, які продукти можна і потрібно використовувати при приготуванні їжі для учнів, а які категорично заборонені.

Що зміниться в шкільному харчуванні з 2021 року

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що зміни торкнуться різних речей, які не змінювалися роками. До прикладу, підбір парт відповідно до зросту, наявність туалетів у будівлі школи та профогляди для працівників шкіл.

Крім того, у новому санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг (виїздне обслуговування та харчування), який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпеки та якості продуктів.

Коментар: Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ“, – розповів Ляшко.

Що заборонено продавати у школах

У документі визначено перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах. Зокрема:

  • технологічно оброблені м’ясні та рибні страви (зокрема ковбаси, сосиски, заморожені напівфабрикати);
  • чипси, сухарики, снеки;
  • солодкі газовані напої, енергетичні напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів;

Що діти будуть їсти в їдальнях

Встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів – це злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти.

Також буде врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Коментар: Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря“, – пояснив головний санітарний лікар.

За словами Олени Зеленської, зараз на етапі розробки типове двотижневе меню: школа може вибрати і представити його батькам, щоб ті були в курсі, чим харчуються їхні діти протягом тижня.

Також вже кілька тижнів готуються сезонні меню. Зокрема, вже готові меню сніданків та обідів, надалі будуть розроблені для вечері, других сніданків і підвечірків.

Дружина президента додала, що учні з 1 до 4 класу і діти соціальних категорій харчуються безкоштовно. Решті – обіди та сніданки оплачують батьки та місцева влада.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Україна за рік подвоїла імпорт чорної ікри – експерти

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward