Грудень здивує українців аномальним теплом – синоптик

event 16:44 Середа 30 Листопадаа 2022 Погода

Цього року погода у грудні в Україні очікується мінливою, з незначним сніговим покривом та чергуванням морозів та відлиг. Перша половина місяця буде холодною та сухою, а друга – з аномальним теплом та опадами. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Про це розказав синоптик Ігор Кібальчич, передає “Метеопрог“.

Синпотик пояснив, що перша половина грудня проходитиме під впливом малорухомого антициклону арктичного походження. Атмосферний тиск перевищуватиме норму на 6-10 міліметрів ртутного стовпа. Разом зі східними вітрами до нас почне надходити холодне і сухе континентальне повітря. Температурний фон поступово знизиться до -8…-3 °С у нічний час і до -5…0 °С вдень у першій пентаді грудня.

Коментар: Поступово до кінця першої декади та на початку другої декади місяця повітря охолоне ще більше – вночі очікуються значення в межах -14…-8 °С, вдень -8…-2 °С. Дещо тепліше буде у південній частині, у Криму та на Закарпатті“, – каже синоптик.

Прихід морозів у більшості областей відбудеться на голу землю, а у найближчі 2 тижня опадів не передбачається. Тільки на крайньому півдні та заході періодично очікується сніг, мокрий сніг, місцями з дощем.

Проте, приблизно з 14-16 грудня, синоптичні процеси над Європою зазнають суттєвих змін.

Коментар: Помітно збільшиться кількість хмарності і вищою стане ймовірність випадання опадів переважно у змішаній фазі (сніг, дощ, мряка). Ймовірно, що друга половина грудня відзначиться в Україні як аномально тепла з переважанням вологих повітряних потоків із південного заходу“, – каже синоптик.

Тож, за його прогнозом, прохолодна перша половина місяця і тепла друга компенсують одна одну, і підсумкова середньомісячна температура за грудень виявиться близькою до норми, а у Поліссі та північних областях можливо нижче за норму на 1-2 градуси; на Закарпатті, у південній частині та Криму –  вищою за норму на 1-2 градуси.

Читайте також: Яким буде грудень в Україні: прогноз народного синоптика

Коментар: Кількість опадів також розподілиться нерівномірно. Перша половина грудня буде сухою, за винятком крайнього півдня та заходу, а ось друга половина місяця за рахунок проходження циклонів і атмосферних фронтів виявиться щедрою на опади. Підсумкова сума опадів за грудень в Україні становитиме близько 100-120% від кліматичної норми“, – спрогнозував Ігор Кібальчич.

Він наголосив, що постійного снігового покриву не очікується. Протягом грудня його розподіл територією країни матиме плямистий характер як за площею, так і за висотою.

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward