Дмитро Соломчук: “Вдвічі приємніше, що пан Блінкен свій перший візит у Східну Європу розпочав саме з України”

event 15:41 Четвер 06 Травня 2021 ПОДІЇ

Сьогодні, 6 травня, Державний секретар США Ентоні Блінкен приїхав до Києва, де у нього відбулася низка зустрічей з українськими дипломатами та Президентом України. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив нардеп Дмитро Соломчук.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

На думку депутата, візит держсекретаря США саме в Україну дає чіткий сигнал про те, що Вашингтон підтримує Україну і цінує її як союзника.

Коментар:Вдвічі приємніше, що пан Блінкен свій перший закордонний візит у Східну Європу розпочав саме з України – це очевидний показник того, що офіційний Вашингтон сприймає нашу державу в якості стратегічного партнера та союзника у цьому регіоні“, – розповідає політик.

Нардеп також зазначив, що американські партнери показали готовність підтримати роботу Кримської платформи, котра покликана стати плацдармом у поверненні тимчасово окупованого півострова.

Коментар:Велика вдячність за готовність взяти участь у роботі Кримської платформи задля реінтеграції окупованого півострову – про що, чомусь, забула попередня влада. 

Окрема подяка за підтримку суверенітету та територіальної цілісності, незмінний дипломатичний тиск на Москву та збільшення військової підтримки України“, – зауважив Дмитро Соломчук

Про що говорили Зеленський і Блінкен

Значну частину обговорення сторони присвятили нарощуванню російських військ на кордонах з Україною. 

Зеленський констатував, що в Криму, на Донбасі та вздовж кордону з Україною перебуває 75 тис. російських військових, і їхнє число зменшується дуже повільно.

Коментар:Ми відзначаємо – і наша розвідка, і наші професійні військові – ми бачимо тільки 3,5 тисячі військових, які почали відведення і пішли з території тимчасово окупованого півострова. Більше ніде ми поки що зменшення не бачимо. Вважаємо, що зменшення це повільне, і тому ймовірна загроза залишається“, – додав Зеленський.

У свою чергу Блінкен запевнив, що США ретельно спостерігають за ситуацією і разом з партнерами працюють над тим, щоб Україна могла себе захистити від російської агресії.

Коментар:Росія має спроможність за короткий час агресивно діяти, якщо вона це вирішить зробити. Ми спостерігаємо ретельно за всіма її діями. І я повинен сказати, що ми високо цінуємо те стримування, яке продемонструвала Україна в рамках таких провокаційних дій“, – заявив Блінкен.

Держсекретар підтвердив, що США розглядають посилення співпраці та допомоги у сфері безпеки для України.

На зустрічі також обговорювали питання дипломатії, Мінський процес і спроби знайти можливості для сприяння врегулюванню конфлікту. Однак, за словами Блінкена, Росія продовжує відмовлятися від кроків назустріч. Це стосується і Криму, і Донбасу. На думку Держсекретаря США, важливо відновити в першу чергу контроль над кордонами, територіальну цілісність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах.

Боротьба з корупцією

На думку Блінкена, боротьба з корупцією є одним з найбільш важливих питань для українського народу.

Коментар: Ми говорили про реформи і реформування інституцій, тому що є дуже багато різних інтересів, які виступають проти зусиль України в реформуванні та боротьбі з корупцією. До них відносяться зовнішні сили, такі як Росія, і внутрішні сили, такі як олігархи і потужні особи, які переслідують власні вузькі інтереси нелегітимними засобами за рахунок народу України“, – підкреслив держсекретар.

За його словами, боротьба з корупцією є вирішальною для поліпшення життя українців: від послуг, на які народ покладається, до можливостей, якими він користується.

Північний потік-2

Держсекретар Блінкен висловив думку про те, що російський газопровід “Північний потік-2” просуває російські інтереси і є згубним для України.

Коментар: Він просуває інтереси Росії, підриває інтереси Європи і суперечить тим принципам, які ЄС встановив щодо енергетичної безпеки – не бути залежними від однієї країни, в цьому випадку – від Росії. І, звичайно, це згубно для України, Польщі та інших європейських держав“, – сказав Блінкен.

Запрошення для Байдена

Зеленський запросив свого американського колегу Джо Байдена відвідати Україну з офіційним візитом. Він заявив, що 2021 рік стане фундаментальним для українсько-американських відносин, особливо, якщо Україну цього року зможе відвідати президент США Джо Байден.

Коментар: У цей фундаментальний для українців рік – рік 30-річчя Незалежності України, в рамках якого і відбудеться наша важлива “Кримська платформа” – перший майданчик про допомогу Криму, про деокупацію нашого півострова, я запросив президента США і віце-президента. Ми віримо, що в цей рік, такий символічний для України, США обов’язково будуть з нами, і будуть у нас в гостях з офіційними і неофіційними візитами“, – сказав він.

Коментар:Ми знайдемо відповідний час, коли ми зможемо приїхати до України та провести тут час“, – повідомив держсекретар.

Водночас Блінкен додав, що на даний момент візити складно планувати через пандемію COVID-19.

Читайте також: Опитування: Зеленський продовжує очолювати президентський рейтинг

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward