Всесвітній день української хустки (історія свята)

event 18:35 Понеділок 06 Грудня 2021 БЛОГ

7 грудня в усьому світі відзначають день української хустки. Здавна хустка була українською народною прикрасою, яка зберігала в собі традиції.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Хустку, зазвичай, вважають символом прихильності, любові, вірності, прощання та скорботи. Цей незмінний аксесуар є частиною української культурної спадщини. 

Хустка вважалася оберегом для всіх жінок. Незаміжні дівчатка, зазвичай, на голові носили стрічки, квіти, віночки, а от коли вже жінка йшла під вінець, то вона пов’язувала голову хустиною. Цей атрибут оберігав її та її сім’ю. Хустка є символом необхідності.

За хусткою розрізняли вік дівчини. Молоді дівчатка покривали голову білою або яскравою хусткою, старші жінки – темною, вдови – чорною. 

Також хустка свідчила про економічний достаток родини. Заможні жінки постійно носили дорогі шовкові та вовняні хустки. Про це свідчить той факт, що коли на Західній Україні панували поляки, чоловік повинен був працювати 10 днів, щоб купити своїй коханій хустку. 

Протягом багатьох років хустка була найдорожчим подарунком, оскільки вона завжди символізує домівку та маму. 

До сьогодні на весіллі існує обряд покриття голови нареченої хусткою. Це символізує, що дівчина більше не буде вести дівоче життя та прощається з подругами та гулянками. Цей обряд проводиться свекрухою, мамою нареченого, після зняття фати. 

Сьогодні можна побачити, що хустки поступово повертаються в моду, та завойовують не одне серце модниць. Але саме українська хустка є трендом у всьому світі.

Також існує повір’я: якщо ви уві сні побачите хустку, то це дуже добрий знак. Вона, зазвичай, сниться до сватання, зелена – до довгоочікуваної вагітності. Червона хустка символізувала потойбіччя та могла снитися до недуги.

Читайте також: Синоптики розповіли, якою буде погода в Україні у вівторок, 7 грудня

Історія дня хустки

День Української Хустки почали відзначати за ініціативи вінничанки, депутатки Вінницької обласної ради, Президентки Міжнародного Клубу Успішних Жінок України Людмили Станіславенко. Ініціативу підтримали громадські діячі, актори та успішні жінки з України та усього світу. У 2019 році свято відзначили у Іспанії. Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Цього ж року Людмила Станіславенко ініціювала проведення Дня Української Хустки на державному рівні.

Традиції святкування

Цього дня з нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі “Зроби фото з хусткою”. Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із хештегами  #Берегине_моя_українська_хустко #УкраїнськаХустка.

Минулого року Всесвітній день української хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспанії, Канади та США.

Автор:
Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward