Чим небезпечні дієти та як схуднути без них: деталі

event 15:40 П’ятниця 22 Січня 2021 БЛОГ

Більшість швидких дієт, завдяки яким кілограми “тануть на очах” є дуже шкідливими для організму людини. Такі дієти зазвичай порушують метаболізм та викликають дефіцит поживних речовин.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Схуднути намагаються багато людей з різних причин. Більшість хоче отримати хороший результат за короткий час. Тому часто для схуднення обираються “швидкі дієти”, завдяки яким кілограми тануть на очах, проте, на справді, вони не приносять нічого, окрім шкоди.

Розглянемо детально плюси та мінуси найпоширеніших дієт.

Кето дієта – передбачає збільшення у раціоні жирів і повністю або частково виключити з нього вуглеводи. Дозволяється середня кількість білка. Схуднення відбувається шляхом кетозу – стану, коли організм внаслідок вуглеводного голодування починає розщеплювати жир.

Така дієта протипоказана діабетикам першого типу й гіпертонікам. Вона погано впливає на печінку, нирки й жовчний міхур. Особливо згубна ця дієта для людей з високим індексом маси тіла. Адже зазвичай у них вже зношені печінка, підшлункова і нирки, тож додатковий удар жирною їжею вони можуть не перенести.

Дієта Кіма Протасова – цей раціон досить збалансований і має багато поживних речовин. Його основа – споживання сирих овочів і молочних продуктів низької жирності. Це особливо поганий спосіб схуднути для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Низьке споживання вуглеводів не дозволяє запастися глікогеном і призводить до руйнування м’язів.До того ж жири необхідні для організму, проте, лише здорові та не в надмірних кількостях. Їх можна знайти в рибі, авокадо, горіхах та оливковій олії й в кисломолочних продуктах.

Дробове (роздільне) харчування – за цієї дієти не можна змішувати продукти, які перетравлюються в різних хімічних середовищах. До прикладу, білки з вуглеводами та білки з жирами. Але така система суперечить анатомії людини. Організм сам знає, як, де й коли потрібно перетравлювати їжу. Загалом ця дієта малоефективна і не має сенсу. Втрачаються хіба можливість отримати задоволення від їжі та погіршується настрій.

Монодієта – ця концепція заснована на споживанні одного продукту. В один день споживаються тільки фрукти, в інший – овочі, в інші злаки, м’ясо і так далі. Але така схема харчування не покриває дефіцит поживних речовин, особливо вітамінів та мінералів. При такій дієті спостерігається гострий дисбаланс: занадто високе споживання клітковини знижує рівень вітамінів. 

Аби схуднути й не зашкодити своєму організму, харчування повинно бути повноцінним і збалансованим. Необхідно просто уникати червоного м’яса, продуктів з трансжирами, ультраперероблених продуктів, солодких напоїв й знизити споживання солі.

Натомість варто вживати більше овочів, фруктів, горіхів та риби (принаймні двічі на тиждень) та пити достатню кількість води. Правильне харчування обов’язково необхідно поєднувати із здоровим сном та фізичною активністю. Тоді організм отримуватиме усі необхідні поживні речовини та працюватиме як належне.

Джерело: 24 канал

Читайте також: Професійний кіберспортсмен пішов на “пенсію” у 25 років через травму пальця

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward