В Україні майже вдвічі збільшили суму виплати аліментів

event 17:13 Середа 26 Січня 2022 ПОЛІТИКА

В Україні збільшиться мінімальний розмір аліментів. Він має становити не менше 50% мінімального прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Сімейного кодексу України №3881.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів нардеп Дмитро Соломчук.

Коментар: “Встановили єдиний розмір аліментів – не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини. Думаю, це справедливе рішення по відношенню до дітей. – розповів Дмитро Соломчук.

Детальніше про Закон

Законом встановлюється, що якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитини. Але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України.

Якщо позов пред’явлений не до всіх зобов’язаних осіб, а лише до деяких з них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов’язку всіх зобов’язаних осіб надавати утримання.

При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню на одну дитину, має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Він не може бути менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Раніше у цьому положенні вказувалося, що сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню, не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню з інших членів сім’ї та родичів на одну дитину, становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Він може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що сімейне законодавство передбачає додаткові (субсидіарні) аліментні зобов’язання. Вони виникають у разі неможливості одержання аліментів від осіб, які зобов’язані їх сплачувати в першу чергу, тобто від батьків. Даний обов’язок із утримання покладається на інших членів сім’ї та родичів.

Так, законодавчо закріплюється мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім’ї та родичів. Розмір не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Читайте також: В Україні з’являться офіцери допінг-контролю для спортсменів

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Крім положень, де йдеться про ухилення від сплати податків, неможливість утримувати дитину чи невідоме місце перебування батьків, вони набирають чинності з 1 січня 2022 року.

Джерело

Автор:
Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
08.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward