НАЗК назвали кількість вкрадених росіянами культурних об’єктів в Україні за час війни

event 15:55 Четвер 19 Жовтня 2023 Суспільство

Національне агентство з питань запобігання корупції в межах проєкту “Війна і мистецтво” створило базу даних “Викрадена спадщина”. Станом на 19 жовтня зафіксовано 245 культурних об’єктів, які росіяни вкрали в Україні за час війни.

Про це інформує пресслужба Національного агенства з питань запобігання корупції.. 

Там наголосили, що викрадення культурних цінностей є воєнним злочином. А єдина база даних допоможе запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, викраденими в Україні росіянами. Документування, публікація та поширення інформації про такі предмети та їх незаконне походження може обмежити можливості для їх незаконного обігу і допомогти повернути цінності під контроль України. 

“Єдина база культурних цінностей, викрадених під час війни з українських приватних і державних колекцій дозволить кожному долучитися до цієї перемоги. Наше з вами спільне завдання – знайти кожен вкрадений рф маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його”, – розповів очільник НАЗК Олександр Новіков.

Зазначається, що рф грабує та знищує українську культурну спадщину систематично ще з 2014 року. Зокрема йдеться про памʼятки археології та музейні цінності. 

Читайте також: Відтепер до лікаря йти не треба: в Україні змінили процедуру отримання першого е-рецепта

“Викрадені культурні цінності переміщуються територією рф, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян, предметами досліджень різних інституцій. Як факт здійснення протиправних дій (розкопки, інженерні роботи), так і самі цінності, які крадуть росіяни, використовуються у пропагандистських цілях рф. Зокрема для підживлення “руського міра”, демонструючи так звану “багату російську культуру””, – йдеться у повідомленні. 

Інформацію про викрадені росіянами в Україні культурні цінності можна переглянути за посиланням.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward