Ліна Костенко: біографія відомої письменниці

event 19:52 Середа 05 Квітня 2023 Біографії

Ліна Костенко (народилася 19 березня 1930 року) – українська поетеса, письменниця, перекладачка та громадська діячка.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Основні періоди життя

Ліна Костенко народилася у Ржищеві, Київська округа, Українська РСР у родині вчителів. Вона виростала в складних часах – під час Голодомору та Другої світової війни. 

У 1941 році її батьки були змушені евакуюватися зі свого міста, а потім повернулися до Львова, де Ліна закінчила школу та почала навчання у Львівському університеті на філологічному факультеті.

У 1956 році вона дебютувала збіркою поезій “День народження”, яка була прийнята дуже добре. Вона працювала у жанрах поезії, прози, есеїстики та драматургії. Її твори часто порушують соціальні проблеми та питання суспільства.

Ліна Костенко також активно займалася перекладом світової літератури на українську мову, зокрема, працювала над перекладом творів Шекспіра та Рембо. Вона отримала багато національних та міжнародних літературних нагород, включаючи Шевченківську премію та Міжнародну премію імені Яна Лукеса.

Читайте також: Борець за свободу: біографія Володимира Винниченка

Крім літературної діяльності, Ліна Костенко була активною учасницею українського національного руху. 

kostenko

У 1960-х роках вона взяла участь у зборах Пласту та стала членом його педагогічної ради. Вона також була одним із лідерів Руху громадської підтримки громадських правильників “Україна без Кучми”.

Сьогодні Ліна Костенко є однією з найвидатніших українських поетів та літераторів. Її твори перекладені на багато мов світу, вона є дійсним членом Національної академії наук України та є володаркою чималої кількості національних та міжнародних нагород.

Загалом, Ліна Костенко – визнаний класик української літератури, яка присвятила своє життя творчості та боротьбі за справедливість, свободу та незалежність України.

kostenko

Творчість Ліни Костенко

У своїй творчості Ліна Костенко порушувала найрізноманітніші теми, від життя звичайних людей до гострих соціальних проблем. 

Серед її найвідоміших творів – поема “Маруся Чурай”, збірки поезій “День народження”, “Дерево та камінь”, “Вибрані вірші”, “Криниця для спраглих”, романи “Синдром Каїна”, “Бабине літо”, “Джерело”. Ліна Костенко продовжує писати й дотримується своїх ідей та переконань.

Читайте також: Микола Гоголь: біографія геніального письменника

Творчість Ліни Костенко є надзвичайно багатогранною та різноманітною. Вона писала поезію, прозу, драматургію, сценарії, а також перекладала твори інших авторів. Її твори відображають різноманітні теми та проблеми, з якими стикається людство.

У її поезії можна знайти дуже різноманітні теми: від рідного краю та родинних відносин до моральних та етичних проблем суспільства. Один з її найвідоміших творів – поема “Маруся Чурай”, що розповідає про людей, які боролися зі знущанням та нацистською окупацією під час Другої світової війни.

У прозі Ліна Костенко зверталася до теми дитинства та його втрати, до проблем національної ідентичності, а також до складних міжособистісних відносин. Серед її найвідоміших прозових творів – романи “Синдром Каїна”, “Бабине літо”, “Джерело”.

Ліна Костенко також досить активно займалася сценарним письменництвом та драматургією. Вона написала сценарії до багатьох фільмів та серіалів, а також створила кілька драматичних творів.

Загалом, творчість Ліни Костенко відрізняється високим рівнем мистецтва та глибиною думки. Вона здатна зобразити складні проблеми людської душі та суспільства з надзвичайною точністю та чутливістю.

kostenko

Внесок Ліни Костенко у розвиток України

Ліна Костенко зробила великий внесок у розвиток України не лише своєю творчістю, але й своєю активною громадською діяльністю. Вона завжди виступала за збереження національної культури та ідентичності України.

Одним з її найважливіших внесків у розвиток України є те, що вона протягом багатьох років була однією з провідних осіб у літературному житті країни. Вона була поетом-символом української культури, її твори перекладалися на багато мов світу, а її поетичні читання були справжніми культурними подіями.

Також важливим внеском Ліни Костенко в розвиток України є її багата громадська діяльність. Вона брала активну участь у боротьбі за демократію та права людини в Україні, зокрема в масових акціях на підтримку виборів 2004 року та під час Революції Гідності в 2013-2014 роках.

Читайте також: Іван Франко: біографія вічного революціонера України

Також Ліна Костенко є засновницею та президентом Фонду Ліни Костенко, який займається підтримкою української культури, науки, освіти та мистецтва. Фонд фінансує стипендії та конкурси для молодих талановитих людей, сприяє виходу творів українських митців на світову арену, займається реставрацією та збереженням пам’яток культури та історії України.

Загалом, внесок Ліни Костенко в розвиток України важко переоцінити. Вона була та залишається справжнім символом української культри та боротьби за свободу і незалежність нашої країни. Її твори відображають не лише індивідуальні переживання, але й загальнолюдські проблеми, що є актуальними й сьогодні.

Ліна Костенко була номінована на Нобелівську премію з літератури, її твори нагороджувалися різними престижними літературними преміями та відзнаками. Вона є автором більше 50 поетичних збірок, романів, оповідань, драматичних творів, есе та перекладів.

kostenko

Окрім літературної творчості, Ліна Костенко займалася і мистецтвом. Вона створювала ілюстрації до своїх творів, а також малювала портрети та пейзажі. Її картини були представлені на численних виставках в Україні та за кордоном.

Українська культура і мистецтво мають величезний борг перед Ліною Костенко за її внесок у їх розвиток та популяризацію в Україні та світі. Вона залишається прикладом для багатьох поколінь українців, які прагнуть розвивати та просувати культуру та мистецтво нашої країни.

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward