Лікар-інфекціоніст розповіла, кому не можна робити щеплення вакциною AstraZeneca

event 11:37 Середа 14 Квітня 2021 Здоров'я

Щеплення AstraZeneca у дуже рідкісних випадках може викликати незвичайне важке явище – тромбоз.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Як пише лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська на сторінці в Facebook, тромбоз викликають помилкові антитіла, які впливають на тромбоцити, викликаючи їх злипання. Через це збільшується кількість клітин в одних ділянках організму і зменшується в інших.

Коментар: Отже, у пацієнтів може бути як важкий тромбоз, так і сильна кровотеча. Тромбоцитарний фактор 4 розташований на поверхні тромбоцитів, і, зв’язуючись з гепарином, що призводить до утворення антитіл, що викликають їх активацію, агрегацію і руйнування. Синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ГІТ), яка діагностується і лікується аналогічно розвивається станом після вакцинації – введенням внутрішньовенних імуноглобулінів (ВВІГ) та антикоагулянтів“, – пише Голубовська.

За її словами, від вакцинації людей молодше, принаймні, 30 років, необхідно утриматися.

Коментар:Також потрібно розробити рекомендації для населення, на що звертати увагу, якщо виникне зміна самопочуття після вакцинації, особливо болі в кінцівках, животі, головний біль, запаморочення і т. д.”, – додає Голубовська.

Лікар-інфекціоніст вважає, що недоцільно вакцинувати тих людей, які вже перехворіли на коронавірус. За словами Голубовської, щеплення повинні робити пацієнти без імунітету до коронавірусу, ті, хто ним не хворів або перехворів більше ніж пів року тому.

Коментар: Як і раніше, я вважаю, що, тим більше в даних умовах, вакцинувати імунних осіб недоцільно. Щоб уникнути непотрібних, нічим невиправданих ризиків. Всі не імунні, які не хворіли та давно перехворіли люди (понад 6 місяців) без антитіл повинні бути вакциновані“, – сказала Голубовська.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Науковці тестують змішування вакцин при щепленні від COVID

Теги: AstraZeneca
Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward