Коли і чим підгодовувати яблуні: секрети багатого врожаю

event 11:49 Понеділок 10 Квітня 2023 БЛОГ

Підживлення яблуні навесні необхідне, щоб пробудити дерево після зимової сплячки, а також “закласти фундамент” хорошого врожаю, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Підживлення молодих яблунь навесні – тонкощі процедури

Якщо ви висадили саджанці і відразу внесли всі необхідні макро- і мікроелементи, то ще 2-3 роки дерево вже добрив не потребує. Але далі, у міру того, як розростаються крона і гілки, яблуня вже вимагає додаткових речовин. За сезон дерево потрібно підгодовувати двічі – ранньою осінню (після пробудження) і в період бутонізації. 

Удобрювати яблуню можна двома способами – під корінь і поза кореня. У першому випадку дерево отримує необхідні речовини через грунт, а в другому – через листя. До речі, другий варіант дає ефект швидше – результат видно вже через 3-5 днів після обприскування.

Коли і чим підгодовувати яблуні – вибирайте органіку

Точні терміни, коли потрібно удобрювати дерево, вам ніхто не скаже – краще орієнтуватися на регіон, в якому росте яблуня. Для кожної місцевості умови погоди різні, як і фази розвитку дерев.

Органічний вид добрив подобається багатьом садівникам – такі підгодівлі безпечні і для дерева, і для грунту, до того ж, їх легко можна знайти в будь-якому господарстві:

  • курячий послід – на 10 л води 1\3 курячого посліду, настоювати 3-5 днів, потім розвести водою в співвідношенні 1:15 і поливати рослини;
  • підживлення яблунь гноєм – на 10 л води 1\3 гною, настоювати 3-5 днів, потім розвести водою в співвідношенні 1:10 і поливати рослини;
  • перегній – 3-4 кг перегною розсипати на кожен квадратний метр навколо крони, грунт розпушити і полити;
  • підживлення яблунь золою – окропом залити 1 склянку золи, настоювати 3-5 днів, розвести в 10 л води і обприскувати рослини.

Читайте також: Заради кохання – хоч на край світу: пару підлітків-втікачів виявили на Харківщині

Також для добрива можна використовувати кісткове борошно. Це хороше джерело фосфору і кальцію, так що, досвідчені садівники завжди тримають таку підгодівлю в господарстві. Кісткове борошно потрібно розкидати навколо пристовбурного кола – з розрахунку 200 гр добрива на 1 кв м грунту. Після цього грунт бажано розпушити або перекопати.

Чим підгодувати стару яблуню – важливі правила

Варто розуміти, що добриво для молодих і старих яблунь відрізняється. Чим більше і старше дерево – тим більше йому потрібно корисних речовин. Дорослими яблунями вважаються екземпляри, яким 5 і більше років.

Навесні закладати добрива під дерево потрібно методом перекопування. Грунт навколо молодих дерев потрібно перекопувати на 20 см вглиб, а для старих – на 40 см. Краще навколо яблуні зробити кілька лунок, а всередину влити грунтовий розчин, додавши торф, компост або інші підгодівлі.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward