Як знизити тиск без таблеток: 7 перевірених способів

event 20:15 Четвер 26 Січня 2023 Здоров'я

Артеріальний тиск залежить від нашого способу життя. Досить його змінити в здоровий бік і тиск прийде в норму: або гіпертонія відступить зовсім, або ж потреба в ліках зменшиться.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

1. Більше рухайтеся

Люди, які ведуть активний спосіб життя, в 2 рази рідше страждають гіпертонією. Всього 30 хвилин фізичних вправ на день допомагають знизити на 3-5 поділок верхній тиск і на 2-3 поділки – нижній. Займіться ходьбою, бігом, плаванням, покатайтеся на велосипеді. 

2. Позбавляйтеся від зайвої ваги

Зайва вага змушує серце працювати інтенсивніше й створює додаткове навантаження на нього – це і може стати причиною гіпертонії. Схуднення, навпаки, полегшує роботу серця і судин. 

Тому, якщо у вас надмірна вага або ви страждаєте ожирінням, починайте худнути. Кожен втрачений кілограм знижує тиск приблизно на 1 поділку.

3. Їжте менше солоного

Сіль містить багато натрію, який затримує воду в організмі і призводить до підвищення тиску. Тобто, менше солі – нижчий тиск.

Норма солі в день – 3-5 г, це приблизно 1/2 чайної ложечки.  Гіпертонікам цю норму потрібно скоротити вдвічі – вживайте не більше 1,5 г солі в день (на кінчику ножа). Це допоможе знизити тиск на 5-6 поділок. 

Читайте також: Як позбутися плям на пуховику без прання за 5 хвилин

І не забувайте, що багато солі ми з’їдаємо не в чистому вигляді, а в складі інших продуктів – наприклад, напівфабрикатів. За словами дієтологів, відмова від однієї тільки магазинної ковбаси і сосисок дозволить знизити тиск на 10-15 поділок.

4. Їжте банани 

У солі є “ворог” – це калій. Тому в раціон слід додати продукти, багаті калієм. Наприклад, банани – в одному фрукті близько 420 мг калію. Крім бананів, калієм також багаті печена картопля зі шкіркою, курага, абрикоси.

Знизити тиск допоможуть також продукти, багаті антиоксидантами – біофлавоноїдами. Це овочі та фрукти яскравого кольору – буряк, болгарський перець, морква, калина, темні сорти винограду, чорниця, чорноплідна горобина. 

Перегляньте свій раціон в цілому: додайте в нього більше фруктів, овочів, каш, приберіть жири, напівфабрикати, випічку – це допоможе знизити тиск на 10-11 поділок. 

5. Відмовтеся від алкоголю

Або принаймні обмежте його. Пам’ятайте, що навіть маленька порція алкоголю може призвести до різкого стрибка тиску. Особливо підступне “невинне” пиво – воно призводить до затримки рідини в організмі і, як наслідок, підвищення тиску. Крім того, від пива, як відомо, росте “пивний живіт”, а це теж відбивається на тиску.

Втім, дієтологи кажуть, що сухе вино з водою в пропорції 2:1 здатне нормалізувати тиск. Але його можна пити не кожен день, 50-150 мл і лише за дозволу вашого лікаря.

6. Кидайте палити

Паління спочатку призводить до тимчасових сплесків тиску, але потім вони плавно переходять в хронічну форму. Особливо, якщо в супроводі алкоголю і без фізичних навантажень. Тут потрібно запам’ятати наступне: кожна сигарета підвищує тиск на 25%.

7. Пийте менше кави

Якщо ви страждаєте на високий тиск, від кави краще відмовитися – кофеїн викликає короткочасні сплески тиску навіть у здорових людей. В крайньому разі пийте каву без кофеїну – не більше чашки і в першій половині дня.

Хоча лікарі досі сперечаються – викликає кофеїн зростання тиску чи ні. У цьому випадку можна перевірити чутливість свого організму на кофеїн: поміряти тиск до і через 30 хвилин після чашки кави. Якщо він підвищився на 5-10 поділок, то організм чутливий до кофеїну й потрібно бути обережними з кавою, какао та іншими напоями, що містять кофеїн.

Крім усього перерахованого вище, постарайтеся уникати стресів – вони провокують підвищення тиску.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward