Як солити м’ясо, щоб воно довго зберігалося: декілька способів 

event 13:17 Понеділок 21 Листопадаа 2022 БЛОГ

Солити м’ясо на зиму можна сухим способом. Давайте розберемося, як приготувати смачну солонину в домашніх умовах, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Почнемо з того, що м’ясо рекомендують солити в перші дні після забою тварини, поки в ньому не почали розвиватися небезпечні мікроорганізми. Попередньо його потрібно охолодити до 4-8 градусів.

Як засолити м’ясо сухим способом

Сухий спосіб засолити м’ясо для тривалого зберігання є досить популярним, і його часто використовують перед копченням. Також такий спосіб добре підходить для сала і жирних шматків м’яса. Загалом, можна засолити м’ясо як сало, але є деякі відмінності.

Перед тим, як солити м’ясо сухим послом, його варто вимити і нарізати однаковими шматками, щоб воно рівномірно просочилося. Потім укласти в ємність, де воно буде зберігатися, рясно посипаючи сіллю, а краще навіть натираючи кожен шматок окремо. В цілому, потрібно використовувати 70-80 грамів солі на 1 кг м’яса для засолювання. Чим щільніше укладене м’ясо, тим кращою вийде солонина, тому можна зверху поставити якийсь вантаж. Тримати м’ясо в солі слід приблизно місяць у холодному місці, де температура не перевищує 4 градуси.

Ще один варіант приготування солонини передбачає суміш для засолювання, в яку з розрахунку на 1 кілограм м’яса увійдуть: 70 грамів солі, 1 грам цукру і 1 грам харчової селітри. М’ясо потрібно натерти приготовленою сумішшю. Якщо м’ясо містить кістки, потрібно його розрізати й посолити в розрізах, щоб сіль рівномірно просочила продукт.

Читайте також: Свинячий шашлик у соусі чімічурі

Потім м’ясо потрібно покласти в ємність, краще використовувати дерев’яну, і розкласти між шматками лавровий лист, часник, перець у вигляді горошку, штучки по три кожного на кілограм м’яса. Зверху солонину накрити плоскою дошкою і притиснути вантажем. Зберігати м’ясо потрібно в холоді, і кожні три дні його слід перевертати і натирати сіллю, яка обсипалася на дно. Для того, щоб м’ясо свинини дозріло, достатньо трьох тижнів.

Скільки вимочувати м’ясо від солі

Перед вживанням солонину слід добу вимочувати від солі у воді, і лише після цього можна готувати різні страви. Для цього слід використовувати холодну воду з розрахунку 2 літри на 1 кг м’яса. Воду слід міняти кілька разів: через 1, 2, 3, 6 і 12 годин. Це дозволить знизити вміст солі в м’ясі в кілька разів.

Як солити м’ясо яловичини

Для засолювання такого м’яса можна використовувати, наприклад, шматок яловичого стегна. Перед засолкою м’ясо потрібно очистити від плівки, щоб вона не заважала просочуванню солі та спецій. Сіль краще використовувати дрібного помелу, ретельно обтираючи м’ясо. Потім його потрібно скласти в герметичний контейнер або пакет, і поставити в холодильник на тиждень. Солі на 1 кг м’яса потрібно приблизно 50 грам, чим більше – тим швидше пройде засолювання. Варто відзначити, що шматок вагою в 1 кг потрібно тримати в холодильнику довше – 14-20 днів. Через 7-9 днів м’ясо слід вийняти з пакета і залишити в холодильнику на пару днів для обсихання, нічим не накриваючи, але іноді перевертаючи. Зберігати солоне м’ясо можна не більше 60 днів.

Як солити м’ясо по-казахськи

Улюбленим видом м’яса у казахів вважається конина. Солити м’ясо конини можна також сухим послом, використовувати краще м’ясо коней не старше трьох років, тоді воно не сильно жорстке.

Якщо хочете солити м’ясо конини для сушіння, то на 100 кг продукту потрібно змішати 3 кілограми солі, 1 кг подрібненого часнику і 100 грамів меленого чорного перцю. Цією сумішшю натирають шматки м’яса, поміщають його в ємність для засолювання і тримають при температурі 18-22 градуси протягом 8-10 годин. Після цього конину вивішують в тіні на протязі, де воно просушується півтора-два тижні. Зберігати м’ясо, засолене таким чином, слід в морозилці.

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward