Як прати вовняні речі: 5 простих порад

event 11:52 Середа 25 Січня 2023 БЛОГ

Ми розкажемо, як прати вовняні речі та як правильно їх сушити, щоб вони не сідали і не розтягувалися.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Як прати вовну – 5 правил вдалого прання

  • Краще не замочувати 

Вовну перед пранням не радимо замочувати, або принаймні максимально скоротити час замочування. Якщо вовняні речі довго знаходяться у воді, то нитки розтягуються і деформуються, і вироби втрачають свій первісний вигляд. 

  • Ручне або щадне прання

Найбезпечніший спосіб прання вовни – вручну. При цьому річ потрібно не терти, а акуратно занурювати у воду і м’яко м’яти. Якщо немає можливості випрати вручну, то можна це зробити в пральній машині. Слід вибрати делікатний режим – “Ручне прання” або “Вовна”, а виріб перед пранням покласти в спеціальний сітчастий мішечок.

  • Правильний миючий засіб

Миючі засоби для прання вовни можна брати будь-які, але краще використовувати рідкі – вони краще виполіскуються і дбайливо очищають. 

Ще вовна любить, коли її перуть засобами, до складу яких входить ланолін – він робить волокна більш м’якими і міцними та зберігає їх структуру. Якщо немає спеціального засобу, підійдуть м’який шампунь або кондиціонер для волосся.

Краще не використовувати для прання вовняних речей відбілювачі – плям краще позбуватися без агресивних засобів.

  • Температура води – не вище 30°С 

Вовну можна прати в холодній або теплій воді при температурі до 30°С. Якщо температура буде вище – річ “сяде”. Але чим щільніша в’язка і пряжа, тим вона міцніша та витримає більше маніпуляцій.

Нові кольорові речі краще прати окремо і при полосканні додати оцет: 2 ст. л. на таз води або 2 ст. л. на 1 склянку води – для лотка пральної машини. 

  • Не віджимати 

Якщо перете вовняні речі в машині, то не ставте їх на віджимання і сушку – вироби можуть розтягнутися. Краще загорнути їх в рушник і злегка стиснути. 

Читайте також: Як видалити віск зі столу, тканини та інших поверхонь

Якщо ви не все-таки не знаєте, як прати вовняний светр, особливо улюблений – краще віддати виріб в хімчистку.

Як сушити вовняні речі 

Вовняні вироби потрібно сушити при кімнатній температурі, без попадання прямих сонячних променів. Найкраще розкласти їх на горизонтальній поверхні. Вішати вовняні речі на мотузку або “плічка” не можна – деформуються.

І пам’ятайте – вовна не любить частого прання. Якщо є можливість не прати, то просто виведіть плями та провітріть шерстяні речі. 

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward