Гірчична макуха як добриво: чому досвідчені садівники давно її використовують

event 16:15 Четвер 23 Лютого 2023 БЛОГ

Добриво – корисна штука для рослин, будь-то кімнатні квіти або розсада на городі. Вони живлять і зміцнюють рослини, підвищують урожайність, а також збагачують ґрунт речовинами, яких не вистачає вашим саджанцям, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

У багатьох з нас є невелика дача, або хтось і зовсім живе в приватному будинку та має можливість вирощувати свіжі овочі й фрукти. Але для того, щоб бути впевненим у майбутньому врожаї, слід вдатися до використання тих чи інших добрив. Зрештою, не тільки ви хочете поласувати своїми полуничками і огірочками – комахи та інші шкідники здатні з’їсти все раніше, ніж ви схаменетеся.

Що таке гірчична макуха

Зовсім скоро весна й настане пора садити майбутні ласощі, і для захисту від всяких медведок, дротяників й інших “нахлібників” можна використовувати гірчичну макуху як добриво. При посадці в лунку з насінням або розсадою засипаємо по столовій ложці порошку макухи, і через тиждень шкідників як не бувало.

Гірчична макуха – це органічне добриво, тому порадує шанувальників всього екологічного, чистого й безпечного. Макуха – це те, що залишилося після віджиму насіння для олії. Для городів підійде продукт, отриманий після холодного віджиму. А ось якщо олія робилося при високих температурах і за допомогою хімреагентів, макуха після таких обробок не підійде, і навіть може погіршити ріст рослин.

Читайте також: Італійський рис: в рівненських магазинах з’явився небезпечний товар

Як добриво гірчична макуха має бактерицидні та інсектицидні властивості. Вона бореться зі шкідливою мікрофлорою, у тому числі гнильними бактеріями, а також збудниками фітофторозу і фузаріозу – а ця гидота “пристає” до картоплі й огірків, і інших культур. При цьому, гірчична макуха абсолютно нешкідлива для самих рослин, ґрунту і корисних комах.

Як використовувати гірчичну макуху в ході посівних і посадкових робіт:

  • для баклажанів, картоплі, томатів, перцю – по столовій ложці на лунку;
  • для цибулі та часнику – по жмені на метр борозни;
  • для огірків, кабачків і патисонів – по ложці;
  • для моркви, буряка, селери, петрушки кореневої та інших коренеплодів – по повній жмені на метр;
  • а для полуниці – по половині ложки на лунку.

Після обробки макуху обов’язково слід присипати землею, щоб вона почала діяти.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward