Експерти назвали топ-5 корисних продуктів, які можна придбати за безцінь восени

event 18:25 Вівторок 31 Серпня 2021 Здоров'я

Після насиченого літа із хаотичним харчуванням важливо згадати про своє здоров’я. Щоб допомогти вам прийти до збалансованого режиму, ми підготували підбірку корисних осінніх овочів, на яких ви можете зекономити свій бюджет.   

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Буряк

Буряк асоціюється зі знайомими з дитинства стравами на кшталт борщу і вінегрету, зазвичай в маринованому або вареному вигляді. Чесно кажучи, це досить нудно, та й сильно обмежує можливості буряка – адже його використовують майже всі ресторани зі списку п’ятдесяти кращих в світі, і  точно не для борщу або вінегрету. У домашніх умовах страви мішленівські масштабу повторювати ми не радимо, хоча і не забороняємо, але пропонуємо кілька інших цікавих підходів до давно знайомого буряка.

Маринований буряк , наприклад, добре обсмажити на грилі і подавати як гарнір до стейку. Сік або пюре буряка відмінно виконують роль харчового барвника, і з ними можна навіть приготувати знаменитий торт  “Червоний оксамит”.

Гриби

Печериці можна купити в супермаркеті круглий рік, але саме восени починається сезон у маси інших грибів – наприклад, підберезників і лисичок. Крім поживної цінності гриби можуть запропонувати і цілком собі спортивну: на вихідних можна взяти термос з чаєм і гумові чоботи і поїхати в найближчу область збирати гриби самостійно. Попередньо радимо прочитати пару  довідників  по збору, щоб не набрати кошик поганок. Пам’ятайте, що при найменших сумнівах грибів краще не брати – і що серед них бувають умовно отруйні, які небезпечні, наприклад, в поєднанні з алкоголем.  

Свіжозібрані гриби можна приготувати по різному: наприклад,  замаринувати  або просто  посмажити з гречаною кашею, а частину засушити на зиму – пізніше з них можна буде приготувати різотто.

Бруква

Бруква – справжній овоч-трансформер, що з’явився від схрещування капусти і ріпи, і його теж можна можна готувати по різному. Крім традиційного супу з брукви, можна приготувати  запіканку, деруни або скандинавське рагу. Якщо хочеться піти традиційним шляхом і зварити суп, то крім стандартної збірної солянки з коренеплодів, можна спробувати рецепт веганскої супу з брукви і ріпи.

Читайте також: Вчені назвали ягоди, які знижують ризик серцевого нападу

Гарбуз

Гарбуз в цьому списку, здається, найбільш передбачуваний овоч: щоосені в меню у всіх кафе світу з’являється гарбузовий суп і пиріг, а до Хелловіну міста починають прикрашати вирізаними з гарбуза пиками. Пряний латте з гарбузом зазвичай подається як напій, що допомагає відчути “дух осені”. 

Найпростіші і традиційні способи використання гарбуза – зробити солодкий американський пиріг або просто висушити насіння і прикрашати ними випічку, додавати в салати або й просто так. Крім цих простих і трохи обридлих страв з гарбуза цієї осені можна приготувати солодку рисову кашу в корейському або українському варіанті, зварити гарбузовий сироп або обсмажити в темпурі його суцвіття. 

Бобові

Саме на початку сезону на прилавках з’являється свіжа квасоля, прямо з грядок. Крім того, починає стигнути нут, відомий під псевдонімом турецький горох. Цей бобове диво, по своїй живильній цінності, перевершує всіх своїх побратимів: сочевицю і сою.

До того ж, у одному з досліджень було виявлено, що споживання 1 чашки бобових на день протягом 3-х місяців допомагає знизити вагу та зменшити об‘єм талії, нормалізувати рівень цукру в крові та знизити рівень холестерину. Тому осінню обов’язково зверніть свою увагу на ці овочі.

Автор:
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward