Чому у хворих на коронавірус так сильно болить голова

event 11:34 Четвер 03 Грудня 2020 ПОДІЇ

Більше третини пацієнтів з Covid-19 повідомляють про неврологічні симптоми: головний біль, запаморочення, втрата запаху та смаку, а у деяких пацієнтів ускладненнями були інсульти.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У журналі Nature Neuroscience 30 листопада було опубліковано дослідження німецьких вчених, які вивчали зразки тканин 33 пацієнтів, що померли після зараження Covid-19. Науковці стверджують, що раніше ніхто не вивчав шляхи проникнення вірусу в мозок.

Для того, щоб простежити, як вірус потрапив до стовбура головного мозку, науковці вивчили численні ділянки черепа, які з’єднують очі, рот і ніс зі стовбуром мозку. Дослідники спеціально шукали не тільки генетичний матеріал SARS-CoV-2, а й білок, що міститься на поверхні вірусу. Найбільше вірусне навантаження вони виявили в нюховій слизовій – верхній ділянці носової порожнини. 

Коментар:За допомогою електронного мікроскопа дослідники продемонстрували зображення інтактних частинок коронавірусу в межах нюхової слизової“, – зазначають дослідники.

Науковці стверджують, що нині існує сім типів коронавірусу, і з них, як мінімум два ендемічні штами проникають і зберігаються в Центральній нервовій системі. 

Коментар: Крім того, раніше був описаний нейроінвазивний потенціал SARS-CoV (збудник важкого гострого респіраторного синдрому, перший випадок захворювання яким був зареєстрований в 2002 році) та MERS-CoV (збудник Близькосхідного респіраторного синдрому спалах якого стався у 2015 році), які еволюційно тісно пов’язані з SARS-CoV-2. Відомо, що SARS-CoV та SARS-CoV-2 потрапляють у клітини господаря людини за допомогою однакового механізму“, – йдеться у дослідженні.

Доктор Френк Хеппнер, директор департаменту невропатології в Charitie – Universitätsmedizin Berlin, заявив у своєму випуску, що дані “підтверджують думку, що SARS-CoV-2 може використовувати нюхову слизову як вхідний порт в мозок”.

Джерело: сайт Главком

Читайте також: “Симптоми коронавірусу по днях”: від першого дня до переходу у важку форму

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward