10 травня 2021 – яке сьогодні свято, чим день увійшов в історію, прикмети та заборони

event 07:49 Понеділок 10 Травня 2021 Суспільство
погода

Цього дня у світі відзначаються День “Довіряйте своїй інтуїції”, Всесвітній день руху “За здоров’я”, Всесвітній день боротьби з меланомою, Міжнародний тиждень коучингу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі:  Яке свято 10 травня 2021

У Мексиці, Гватемалі, Сальвадорі – День матері, на Мальдівах – День дітей, в Азербайджані – Свято квітів, в Японії – День покоївок, у Німеччині – День книги, в Таїланді – Свято першої борозни, День хлібороба, в Ізраїлі – День Єрусалиму “Йом Йерушалаим”, у США – День штату Вашингтон, День гольфу, День ліпідів, День прибирання в кімнаті, День креветок, День жіночого обстеження, День печінки і цибулі, День малого бізнесу, у Франції – День скасування рабства, в Мікронезії – День Конституції, у Камбоджі – Свято першої борозни, у Киргизстані – День банківського працівника, в Румунії – День національної незалежності.

Пам’ятні дати 10 травня, річниці та події

У 1503 році іспанський мореплавець Христофор Колумб у своїй четвертій і останній експедиції в новий світ відкрив Кайманові острови. Тепер це процвітаючий офшор і центр Карибського туризму. Спочатку іспанці називали їх “Лас-Тортугас” – “Черепашачі острови” через велику кількість цих плазунів і на суші, й у водах. Але пізніше виявилося, що крокодилів там набагато більше, й острови перейменували. З 1523 року вони наносилися на морехідні карти під назвою “Lagartos”, що означає “алігатори” або “великі ящірки”. Найменування “Кайманові острови” використовувалося з 1530 року. За однією з версій, воно з’явилося, коли європейські мандрівники, побачивши там великих ігуан, прийняли їх за крокодилів-кайманів. Відтоді назва Кайманові острови прижилася. У 1670 році, згідно з мадридським договором, контроль над островами був офіційно переданий Британії, яка керувала ними через губернатора на Ямайці. Після здобуття Ямайкою незалежності в 1962 році, жителі Кайманових островів висловили бажання залишитися під опікою Великобританії. Зараз острови славляться сучасною туристичною інфраструктурою, прекрасними пляжами з білим піском та ідеальними умовами для дайвінгу, яхтингу і серфінгу. Щорічно острови відвідують більш як 2 мільйони туристів.

У 1811 році в Англії були введені паперові гроші.

У 1854 році потрапив у шторм і затонув вітрильник “Lady Nugent”. Загинуло більш ніж чотирьохсот людей.

У 1869 році відбулося урочисте відкриття першої трансконтинентальної залізниці США.

У 2008 році активізувався найбільший вулкан Європи – Етна. Останнє велике виверження було в 2001 році, а також у листопаді 2007 року.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 травня вшановує пам’ять апостола Симеона Єрусалимського. У народі день назвали Семен Раноорець, Весняне Макош’я. Свої назвиська день отримав через те, що починалася активна оранка.

Що сьогодні не можна робити

День – конфліктний. Не варто сваритися з родичами – це може затягнутися надовго. 

Прикмети на 10 травня    

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– по небу швидко пливуть хмари – до тривалої негоди;

– весь день йде дощ – до хорошого врожаю; 

– увечері туман – найближчими днями буде тепло та ясно. 

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Названо точну кількість кави, яку можна випити перед тренуванням

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward