Різдво Христове: традиції та історія свята (привітання)

event 11:00 П’ятниця 24 Грудня 2021 БЛОГ
Різдво Христове

Незабаром одне з найголовніших передноворічних свят – Різдво Христове. У християнстві цей день означає народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Воно згадується у Новому Заповіті, і ще свято називають Різдвом Христовим або Господнім.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У передвечір, 24 грудня, святкується Святвечір або ж Надвечір’я Різдва, а 25 грудня католицьке Різдво. Ці дати встановлені за григоріанським календарем. В 2021 році цей день припадає на суботу. 

Історія свята

Достовірно невідомо, чому віруючі відзначають Різдво саме 25 грудня. Існує легенда, ніби обчислення пішло від 25 березня – дати зачаття Господа. 

Католицьке Різдво — це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям. Воно відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу на честь народження Божого Сина, що викупив гріхи людей своєю смертю. 

Це найбільше свято в католицькому світі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос у Вифлеємі. В Західній Україні католицьке Різдво часто називають як “польським” Різдвом, так як в часи, коли Галичина була у складі Польщі, 25 грудня Різдво відзначалося в основному поляками. Це ж свято відзначають і православні християни (східного обряду), тільки воно припадає на 7 січня (на 13 днів пізніше).

Традиції святкування

Згідно з традицією, 24 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім’я збирається за святковим столом. Страви дозволяються тільки пісні – риба, фрукти, горіхи, каші і тд. Всього їх повинно бути 12 – за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім’ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу.

Наприкінці всі учасники дійства ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання – за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями. 25 грудня вже можна подавати на стіл індичку і м’ясо – Різдвяний піст католики перестають виконувати за день до свята.

Католики колядують саме 25 грудня: діти ходять до сусідів у костюмах, співають та розповідають вірші. За це їм сусіди повинні дати або цукерки, або гроші. Однак ця традиція походить з язичництва, тож церква ставиться до неї негативно. 

Головна прикраса свята — це вбрана смерека або ялинка, яку ставлять у своїх будинках віруючі. Кришталеві кулі, кольорова мішура, свіжі квіти і соковиті фрукти прикрашають дерево.

Історія про підношення волхвами Немовляті Ісусу всіляких дарів пустила коріння традиції обмінюватися подарунками до Різдва. Католицькі віруючі з трепетом ставляться до свята та прикрашання свого будинку, приділяючи цьому багато часу. Все це символізує віру і шанування Христа.

В цей день відбуваються три богослужіння:

  • Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі.
  • Друге проводиться під час появи на світ нового життя з утроби матері і відбувається на світанку.
  • Третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

Різдвяні символи

Різдвяний вінок — вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.

Ошатні свічки — світло полум’я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

Подарунки — за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.

Різдвяний дзвіночок — його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

Вітальні листівки — з виникненням пошти, з’явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп’ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

Різдвяний бенкет — всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.

Читайте також: Гороскоп на 25-26 грудня: що чекає на Овна, Тельця та інші знаки зодіаку

Різдвяні привітання в прозі

***

Щасливого Різдва! Нехай це свято наповнить будинок теплом і радістю. Нехай святкова ялина подарує гарний настрій і добру надію. Нехай веселі гості побажають здоров’я та удачі. Нехай запалиться яскрава зоря на небі, а разом з нею – вогник любові у твоєму серці. Бажаю благодаті та спокою на душі, а також миру, чарівництва і достатку.

***

Бажаю зібратися з сім’єю біля каміна, в теплих светрах з оленями, попиваючи гарячий глінтвейн. Розгортати подарунки під ялинкою, кожен раз дивуючись, як виконується бажання. В теплих обіймах, сховавшись під пледом, за переглядом улюбленого фільму, насолодитися ввечері в колі найрідніших. З Католицьким Різдвом!

***

Вітаю з католицьким Різдвом і побажати хочу, щоб в це світле свято небесне світло послало в будинок благодать і в серце радість, щоб добре диво сталося з тобою і близькими тобі людьми, щоб під ошатною ароматною ялиною знайшлися прекрасні подарунки, а за столом сяяли усмішки рідних.

***

Вітаю всіх добрих, правовірних католиків зі світлим святом Різдва. Нехай наш великий Господь не залишить ваші будинки, береже ваші сім’ї та наповнює душі смиренням, вдячністю і вірою. Нехай світло, і тепло людської доброти зігріває вас в це світле свято. Даруйте близьким щастя, увага, щиру любов і чисті посмішки. З Різдвом!

***

Вітаю з католицьким Різдвом, з прекрасним і добрим святом! Бажаю затишку в домі та в душі, чудесного аромату ялинки та щирої надії серця, доброго блага на шляху і великого щастя в житті. Нехай яскрава зоря на небі завжди дарує радість і віру, нехай доля буде щедрою на подарунки та гарні звістки!

***

Ось і прийшло святе і добре свято Католицького Різдва! Від щирого серця бажаю усім вірянам робити більше безкорисливих добрих вчинків, вірити в чудеса навколо нас, і завжди сподіватися і давати надію навколишнім! Нехай це свято принесе тільки радість, ваш будинок наповниться дзвінким сміхом, а ваші бажання здійсняться!

***

Вітаю з Католицьким Різдвом і від душі бажаю затишній доброї та святкової атмосфери в сім’ї не тільки в цей день, а й завжди! Нехай на ялинці запаляться вогні радості, а в серці – вогники надії, нехай в житті твоїй править любов яскрава і спекотна, немов свічка. Бажаю здоров’я та удачі, бажаю пахнути щастям і випромінювати добро!

***

В це церковне і духовне свято незалежно від віри сповідання хочеться привітати всіх людей на планеті з Католицьким Різдвом. Бажаю всім бадьорості духу, міцного здоров’я, жити в мирі та злагоді, душевного спокою, добра, тепла і світла, а також всепрощенної, всепоглинаючої та взаємної любові.

***

Бажаю вам у світле свято Різдва миру в сім’ї, затишку, сімейного спокою, вірних друзів. Нехай у вашому житті буде багато радісних днів. Нехай в цю ніч почнеться економічне диво й наповнить теплом ваші серця! Нехай зимова хуртовина змете всі негаразди, а заметіль намете удачу, любов і багатство. Веселого вам католицького Різдва!

Привітання з Різдвом у віршах

***

Хай різдвяна добра казка

Подарує щиру ласку,

Хай святкові світлі зорі

Вам освітять добру долю!

Щастя, радість і добро 

Хай несе до вас Різдво!

*** 

Хай ангел торкнеться

Вас ніжно крилом,

Зігріє вам сердце

Різдвяним теплом.

Хай радість, кохання наповнять ваш дім,

Оселяться щастя та спокій у нім!

Христос ся рождає! Славімо його!

***

За столом уся родина

Хай збереться, неодмінно!

Щоби разом помолитись

І облаткою ділитись.

Зірку ясную чекати

Та Ісуса величати. 

Із Різдвом вас, добрі люди!

Хай добрішим кожен буде!

Джерело

Теги:
Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward