Дмитро Соломчук: біографія, сім’я та політична кар’єра

event 17:45 Понеділок 19 Липня 2021 Біографії

Соломчук Дмитро Вікторович — український політик, народний депутат Верховної Ради IX скликання від політичної партії “Слуга Народу (№33 у списку), колишній заступник керівника фракції у парламенті.

Біографія та освіта

Дмитро Соломчук народився у місті Рівне 1 жовтня 1980 року. З 1987 до 1994 року навчався в Рівненській загальноосвітній школі №11. У період з 1994 -1997 рр. навчався у Рівненській загальноосвітній школі №4. 

У 2003 майбутній політик закінчив Рівненський кооперативний економіко-правовий коледж за спеціальністю “Товарознавство та комерційна діяльність”. З 2005 працював товарознавцем, а саме займався роздрібною торгівлею в спеціалізованих магазинах.

У період з 2013 – 2018 рр. заочно отримав освіту за напрямом підготовки “Правознавство” в Рівненській філії Національної академії внутрішніх справ.

З 2005 року зареєстрований, як фізична особа-підприємець Соломчук Д.В. Основний вид діяльності – роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах.

Бізнес

У 2006 Дмитро Соломчук заснував компанію Агро-Центр, яка займається виробництвом та продажем запчастин до сільськогосподарської техніки. Згодом компанія відкрила філії у Черкаській, Хмельницькій, Тернопільській, Вінницькій, Львівській, Київській та Житомирській областях. Також запчастини експортують до Німеччини, Чехії та інших європейських країн для місцевих фермерів.

У 2016 році разом з партнерами заснував компанію ТОВ “Могул Лубрікантс”, яка займається роздрібною торгівлею мастил.

Сім’я

Батьки депутата – Віктор Васильович та Валентина Іллівна Соломчуки. Сестра – Соломчук Тетяна.

У 2013 році політик одружився зі Степанюк Оленою Степанівною.

Олена Соломчук з 2009-го року зареєстрована фізичною особою-підприємцем. Основний вид діяльності це роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

У пари є одна дитина – син Даміан (2016 року народження).

Політична діяльність

Під час президентських виборів Дмитро Соломчук очолював штаб команди Володимира Зеленського на Рівненщині. Він працював над відкриттям штабів партії по області.

З 29-го серпня 2019-го року став народним депутатом 9-го скликання у фракції “Слуга народу”.

У Верховній раді 9-го скликання Дмитро Соломчук є:

  • Членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики; 
  • Заступником члена Української частини Парламентського комітету Української частини Парламентського комітету асоціації;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща;
  • Членом групи з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою;
  • Членом ТСК з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. 
  • Головою робочої групи щодо встановлення рівня розвитку (модернізації) соціальних послуг, впровадження інклюзії.

Окрім цього, 29 серпня 2019-го Дмитра Соломчука призначили одним із 15 заступників голови фракції “Слуга народу” у Верховній раді. Проте, вже 3-го грудня 2019-го знявся із посади заступника через зайнятість. 

У 2020 році очолив рейтинг найпопулярніших рівненських нардепів у соціальних мережах. На його сторінку у Facebook підписано понад 25 тис. користувачів.

Пізніше політик став найпопулярнішим у соцмережах, серед парламентарів, які займаються аграрною галуззю. В результаті аналізу ефективності постів для користувачів, Соломчук знову зайняв лідируючу позицію. 

Також у 2020 році створив у Рівному Об’єднаний штаб допомоги під час карантину, який допомагав пенсіонерам, людям з інвалідністю, самотнім матерям з дітьми, та усім, хто не може повноцінно забезпечити себе в період пандемії.

Політик активно підтримує реформу ринку землі в Україні. За його словами це створить відповідні умови для залучення інвестицій в сільське господарство, дозволить підвищити його ефективність та стане запорукою піднесення сіл і слугуватиме додатковими соціальними гарантіями для громадян.

У 2021 році створив законопроєкт щодо обмеження використання трансжирів та гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах. Таку ідею на одному із засідань ВР підтримав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Громадська діяльність

Дмитро Соломчук у 2014 році заснував рівненську громадську організацію “Час-Дій”. Запатентував логотип організації у 2016 році. 

В межах своєї діяльності “Час-Дій” профінансувала ремонт спеціального автобуса для військових у зону ООС. Транспорт наразі активно доставляє захисників у зону бойових дій та повертає їх назад додому. 

Окрім цього, до ініціатив організації належить: встановлення контейнерів для збору одягу для малозабезпечених, збір батарейок, роздача паперових пакетів замість поліетиленових тощо.

Також, політик подарував шкільний автобус для дітей в селі Вербень, що на Рівненщині, які до того не мали жодного транспорту для пересування.

У 2020 та 2021 рр. організував конкурс бізнес-стартапів для рівненської молоді. Першого разу політик проінвестував 40 000 грн для переможця, а потім 95 000 грн вже у три найкращі молодіжні стартап-проєкти. При цьому Соломчук зазначив, що призовий фонд конкурсу склали кошти, які він надав із зарплати нардепа. За його словами це гроші платників податків, котрі зараз отримають молоді люди, які мріють втілити у життя свою бізнес-ідею.

У Рівному з'явиться троє нових підприємців: нардеп Соломчук віддає  депутатську зарплату на підтримку малого бізнесу

У 2017 році ініціював власний аграрний відеопроєкт “Ля Село”. Ця програма створена для популяризації фермерства в Україні. В межах шоу знімальна група відвідує різноманітні ферми України, досліджує їхні особливості та специфіку роботи.

У 2020 році організував масову висадку дерев на Рівненщині. В межах екологічної акції політик разом із місцевими підприємцями та школярами висадили понад 12 тисяч дерев.

У 2021 році ініціював конкурс, де нагороджували лікарів Рівненщини. Частина із них отримали грамоти від МОЗ із підписом міністра охорони здоров’я, а частина від Верховної ради з підписом голови ВР Дмитра Разумкова.

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward