5 ознак нервового зриву

event 11:24 Середа 20 Січня 2021 БЛОГ

Хоч офіційно такого діагнозу в медицині не існує, цей стан говорить про можливі психічні розлади, в тому числі, депресії і посттравматичний стресовий розлад.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Деталі: Зрозуміло, нервовий зрив не виникає сам по собі. Цей стан означає, що людина довгий час перебуває у стані стресу.

Якщо не вжити відповідних заходів, нервовий зрив може стати причиною клінічних станів, наприклад, депресії, вибратися з якої буває не так просто. Аби подібного не сталося, важливо знати основні причини нервового зриву – це дозволить уникнути пов’язаних із ним неприємних наслідків.

Поганий настрій

В різні дні у людини може бути різний настрій: сьогодні ми хочемо радіти життю, а завтра нам, як кажуть, світ не милий. Але перепади  настрою є нешкідливими доти, допоки їхня амплітуда не стає критичною: наприклад, людина, яка п’ять хвилин тому сміялася, раптом без причини починає плакати, і навпаки. До ознак нервового зриву можна також віднести підвищену тривожність, панічні атаки, апатію, відчуття самотності, провини і навіть думки про самогубство.

Безсоння

Ще одна ознака нервового зриву – безсоння. Здавалося б, ще кілька місяців тому ви, повернувшись додому з роботи, буквально падали на ліжко і через кілька хвилин засинали, що називається, без задніх ніг. Тепер ви, незважаючи на втому, обертається в ліжку годинами, іноді засинаючи зі світанком, а іноді і зовсім встаєте вранці, не стуливши очей. Традиційні методи у вигляді чаю з трав, молока з медом і підрахунку овець результату не дають, а “підсаджуватися” на антидепресанти й снодійні препарати не хочеться навіть незважаючи на те, що постійне недосипання негативно позначається на вашому настрої і самопочутті.

Зворотним боком безсоння є нездорова сонливість, коли ви, заснувши ввечері в п’ятницю, можете проспати мало не добу, або вас постійно хилить в сон протягом робочого дня, що заважає вам виконувати свої професійні обов’язки. Добре, якщо в цей час ви перебуваєте вдома і можете прилягти хоча б на півгодини, але сонливість може здолати вас в будь-який час – на роботі чи дорогою додому, що дуже незручно, а іноді й небезпечно, якщо ви, наприклад, їдете в громадському транспорті, а за кермом власного автомобіля. До того ж, подрімавши серед дня хоча б півгодини, ви не зможете заснути вночі.

Відсутність і присутність апетиту

Поряд з порушенням режиму сну за нервового зриву порушується й режим харчування. До того ж, як і у випадку зі сном, цей процес може набувати різних форм – від булімії до анорексії: хтось посилено заїдає стрес, змітаючи зі столу все, що на ньому є, а когось нудить від одного тільки погляду на їжу. Як перше, так і друге – розлади харчової поведінки, і на стан організму вони впливають негативним чином. Харчування має бути здоровим і збалансованим, але за нервового зриву дотримуватися його досить складно.

Проблеми зі здоров’ям

Нервовий зрив, зазвичай, приносить з собою й проблеми зі здоров’ям. З’являються нові захворювання і активізуються старі, хронічні, додаючи масу проблем і неприємностей. Але частіше за все нервовий зрив супроводжують спазми, які стають причиною головного болю або дискомфорту в кишечнику.

Затьмарене мислення

Людина, що перебуває під впливом нервового зриву, як кажуть у народі, не працівник. Важко зосередитися на професійному завданні, якщо на душі туга, а в голові туман – не дивно, адже нервовий зрив викликає проблеми з мисленням. До того ж людина починає почуватися невпевненою, їй важче ухвалювати рішення, вона – з великого незадоволення начальства – забуває про те, що повинна зробити і дуже повільно виконує завдання, на які їй необхідно було витратити мінімум часу.

Що робити?

Медики рекомендують бігти на прийом до фахівця відразу ж, як тільки фізичний або емоційний стрес починають впливати на звичайне життя. Але найчастіше люди в стані нервового зриву не можуть самі побачити у себе ознаки стресу – їм необхідна допомога близьких.

Як лікуватися?

Лікування і профілактика нервового розладу включають:

  • консультування, зазвичай когнітивна поведінкова терапія;
  • зменшення або виключення джерел стресу, таких як конфлікти вдома або на робочому місці;
  • вправи для підтримки психічного і фізичного розслаблення, такі як глибоке дихання і медитація;
  • 20 хвилин щоденних вправ середньої інтенсивності, або 10 хвилин щоденних вправ високої інтенсивності;
  • захоплення, які заохочують вихід на вулицю;
  • спілкування з друзями, родиною, партнерами з приводу своїх почуттів і емоцій;
  • встановлення та дотримання жорсткого розпорядку дня, особливу увагу гігієні, сну і харчування;
  • пошук місцевих або онлайн-груп підтримки для людей з аналогічними симптомами;
  • створення зони особливого спокою без відволікаючих чинників для поліпшення якості сну;
  • відмова від кофеїну, алкоголю і нікотину.

Також допомагають антидепресанти і нейролептики, але їх може призначити тільки лікар.

Хто в групі ризику?

Є ситуації, які підвищують шанси людини отримати нервовий зрив або нервовий розлад. Серед них:

  • сильне горе;
  • травмуючий досвід;
  • перебування в токсичних стосунках;
  • висока напруга на роботі;
  • емоційне вигорання на роботі;
  • сімейна історія психічних відхилень;
  • ізоляція;
  • серйозний соціальний конфлікт, особливо якщо це впливає на роботу і домашнє життя;
  • важкі або хронічні захворювання або травми.

Читайте також: Солодощі, що сприяють покращенню здоров’я та самопочуття

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward