В Україні провайдери підвищують ціни на інтернет: скільки платитимемо у 2022

event 17:31 Понеділок 29 Листопадаа 2021 Суспільство

Провайдери заявляють, що підвищують ціни через зростання мінімальної зарплати, цін на електроенергію та плати за доступ до електромереж.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

В Україні провайдери підвищують ціни на інтернет та прирівнюють їх до комуналки. Деякі тарифи на 100 Мбіт/с уже перевищили 200 грн., а на 1 Гбіт/с – 300 грн.

За прогнозами експертів, вже 2022 року тариф на 100 Мбіт/с може коштувати 300 грн, передає UBR.

Чому дорожчає інтернет?

Член правління Інтернету Асоціації України (ІнАУ) Олександр Арутюнян зазначив, що на подорожчання інтернету вплинули:

  • логістика;
  • інфляція;
  • зростання зарплат в промисловості.
  • підвищення цін на кабель;
  • підвищення вартості доступу до будинкової інфраструктури;

А провайдери заявляють, що підвищують ціни через зростання мінімальної зарплати, цін на електроенергію та плати за доступ до електромереж.

Керуючий партнер консалтингової компанії E&C Group Анатолій Фроленков вважає, що абонплату за інтернет необхідно порівнювати з комуналкою, оскільки в сучасних реаліях він перетворився на одну із стандартних послуг для українців.

Коментар: Аргументи про те, що в Україні зарплати набагато нижчі у порівнянні з іншими державами, не витримують критики. Адже у відношенні до купівельної спроможності тарифи на інтернет у нашій країні все одно залишаються одними з найдешевших у світі“, – зазначив Фроленков.

Що буде із цінами?

З українського ринку масово йдуть провайдери, а це також впливає на вартість послуг. Оскільки знизилася конкуренція і ті, хто залишився на ринку, можуть встановлювати власні тарифи.

Коментар: Це сталося через те, що деякі учасники ринку пропонували чи не “шаровий” інтернет. Багато операторів, які демпінгували, продали бізнес або пішли з ринку, оскільки їхній бізнес став нерентабельним“, – наголосив експерт.

Він вважає, що ціни на тарифи 100 Мбіт/с не перевищуватимуть 300 грн і стануть нормою для українських споживачів.

Коментар: Можна сподіватися, що демпінгові війни середини нульових та десятих років уже закінчилися. І щомісячний рівень абонплати в 10 доларів (269 грн за актуальним курсом) стане загальноприйнятою нормою“, – зазначив він.

А директор з розвитку масового сегмента “Укртелекому” Денис Захаренко вважає, що не варто очікувати різкого підвищення тарифів. Вони зростуть, але розмір буде порівняний із вартістю чашки кави.

Джерело

Теги:
Останні новини
06.05.2024, Понеділок
05.05.2024, Неділя
04.05.2024, Субота
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward