Нові правила виїзду чоловіків за кордон 2023

event 17:49 Четвер 23 Березня 2023 ПОДІЇ
vuizd zakordon

Наразі за кордон мають право виїжджати лише жінки, діти та пенсіонери. Натомість чоловіки призовного віку мають залишатись в межах України. Втім, є виключення.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Про нові правила виїзду інформує 24 канал.

Хто з чоловіків має право виїжджати за кордон в умовах воєнного стану

Наразі такі категорії чоловіків мають право виїзджати за кордон:

  • юнаки до 18 років та чоловіки від 60 років;
  • особи, зняті з військового обліку за рішенням ВЛК про непридатність до служби;
  • громадяни України, які постійно мешкають на території іншої держави;
  • чоловіки, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час проведення АТО/ООС.

Виїзд чоловіків-військовослужбовців, які їдуть на лікування внаслідок поранень на війні

Виїзд чоловіків з лав сил оборони та сил безпеки, постраждалих у внаслідок воєнної агресії росії проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності:

  • паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їхньої відсутності – документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону);
  • висновку про необхідність направлення особи на лікування за кордон;
  • листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

Виїзд осіб з інвалідністю або тих, хто їх супроводжує

В Україні дозволено виїзд наступним категоріям чоловіків:

  • особи з інвалідністю;
  • особи, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю і супроводжують її;
  • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків;
  • особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб;
  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • діди, повнолітні брати або вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю;
  • особи, які потребують постійного догляду, – у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення;
  • опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними;
  • особи з інвалідністю або інші особи, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах незалежно від форми власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги із стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання, – у супроводі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду або особою, яка його заміщує (осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, можуть супроводжувати працівники закладу догляду, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки, з розрахунку одна особа на 25 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду. Виїзд за межі України супроводжуючих осіб самостійно здійснюється за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує (чоловіки зобов’язані повернутися не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували).

Виїзд на лікування

Законодавством передбачено механізм надання дозволу на виїзд за кордон для лікування:

  • для військовослужбовців – за наявності висновку про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон та листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.
  • громадян – за наявності документів, що підтверджують право на виїзд і в’їзд в Україну, та на підставі листа міністра охорони здоров’я України про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування.

Для отримання можливості виїхати для лікування громадянам, які не залучені до сил оборони України, такі особи повинні відповідати критеріям, які затверджені наказом МОЗ від 05.04.2022 № 574.

Відповідність критеріям направлення за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о “Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого”, заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення для лікування за кордон.

Читайте також: Україну огорне тепло до +20°: прогноз синоптика

При цьому, виїзд таких осіб дозволяється в супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені).

Виїзд за сімейним станом

Батько, опікун або усиновлювач має право на виїзд за межі України за наступних умов:

  • якщо має 3 і більше неповнолітніх дітей;
  • за наявності дітей віком до 18 років з інвалідністю;
  • одинокий батько, що самостійно виховує дитину до 18 років;
  • якщо є опікуном/усиновлювачем неповнолітніх дітей-сиріт з інвалідністю;
  • за наявності повнолітніх дітей з інвалідністю І чи ІІ групи.

Документами, що підтверджує самостійне виховання дитини, можуть бути:

  • свідоцтва про народження дітей (3 і більше);
  • посвідчення батька багатодітної сім’ї;
  • рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть матері дитини;
  • рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;
  • рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою;
  • рішення суду про оголошення матері померлою.

Виїзд чоловіка, який знятий з військового обліку, відбув покарання і звільнився з місць позбавлення волі

Виїзд не дозволено, щодо такої особи діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

Виїзд водіїв і волонтерів

Рішення про виїзд за межі України водіїв та волонтерів ухвалюється Мінінфраструктури або військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їхнього перевезення.

Обґрунтування робиться у листах. Їх мають право писати:

  • військові, правоохоронних органів;
  • військові адміністрації;
  • медичні заклади;
  • відправники й адресати гуманітарної допомоги.

Волонтери та водії, які отримали дозволи та необхідні документи, можуть виїжджати за кордон терміном на 30 календарних днів з дня першого перетину кордону. У разі перевищення строків перебування за кордоном або зміни мети виїзду за кордон дозвіл про виїзд за межі України скасовується (протягом 7 робочих днів з моменту встановлення фактів порушень).

Виїзд чоловіків, які мають робочу візу країни ЄС

Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України.

Візи іноземних країн, які видаються чоловікам – громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним.

Подвійне громадянство

Використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставам мають фізичні особи після видання Указу президента України про втрату такими особами громадянства України.

Виїзд студентів

На початку російського вторгнення у 2022 році українські студенти, аспіранти, асистенти і докторанти мали право на виїзд за кордон. Проте, з літа 2022 року були його позбавлені (уряд побачив у цьому шпарину для виїзду чоловіків з України).

Зараз студенти, аспіранти, асистенти і докторанти отримують відстрочку від мобілізації під час воєнного стану, проте, мають залишатися в Україні.

Наразі у Верховній Раді зареєстровані 2 законопроєкти № 9075 та № 9074, які вносять поправки до Закону “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” та передбачають виключення для студентів іноземних вишів.

Що не так із виїздом артистів

Дозвіл на виїзд артистам дає Міністерство культури та інформполітики. Як це працює, бачимо на прикладі переможців Євробачення-2022 – гурту Kalush Orchestra. Фактично це є дозвіл на відрядження, тобто концертну діяльність в іноземній державі, яким користувалися українські чоловіки-артисти різних жанрів.

Деякий час все було ніби добре, проте, взимку-2022/2023 почалися скандали – деякі українські артисти не повернулися вчасно, дехто виїздив офіційно з однією метою, а насправді знімав відеокліпи для російських посібників агресії. Хтось, як стендап-комік Андрій Щегель, банально втік і ще й почав насміхатися над захисниками України та рекламувати свою втечу та ницість.

Серія скандалів дала підстави говорити не лише про безвідповідальність деяких артистів, але й про те, що під егідою Міністерства культури виникла шпарина (можливо, навіть з корупційною складовою) для втечі за кордон.

Після цього, жорстку порцію критики дістав міністр Олександр Ткаченко і все його відомство. Чиновники заходились закручувати гайки та в якийсь момент взагалі заборонили виїзд мало не всім артистам.

В результаті такої ініціативи Мінкульту були зірвані гастролі та графіки в багатьох митців, які дійсно займаються промо України та збором пожертв для ЗСУ. Діяльність артистів дуже важлива, оскільки дозволяє привернути увагу світу до ситуації в країні, а благодійні заходи дозволяють фінансово підтримати як ЗСУ, так і осіб, що постраждали від війни.

Артисти беззаперечно повинні мати право на виїзд, однак такі поїздки повинні чітко контролюватися. На цей час якраз над цим і працює уряд, втім такі зміни повинні стосуватися не тільки діячів культури, мистецтва чи журналістів, а також повинні стосуватися і спортсменів і волонтерів.

Виїзд спортсменів

Спортсмени та тренери мають право на виїзд для участі в офіційних змаганнях і тренувальних зборах. Дозволи на виїзд дає профільне міністерство.

Виїзд державних службовців

На державних службовців поширюється бронь від мобілізації.

Закон визначає доволі широке коло чиновників, яким дозволяється виїзд:

  • члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів;
  • керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники;
  • Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники;
  • керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники;
  • державні секретарі міністерств;
  • Керівник Офісу Президента України та його заступники;
  • керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники;
  • Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники;
  • Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення;
  • Голова та члени Рахункової палати;
  • Голова та члени Центральної виборчої комісії;
  • голови та члени інших державних колегіальних органів;
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники;
  • народні депутати України;
  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники;
  • Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники;
  • Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники;
  • голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники;
  • судді Конституційного Суду України;
  • судді;
  • прокурори;
  • керівники інших державних органів та їх заступники;
  • депутати місцевих рад;
  • керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування;
  • працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування;
  • керівники державних унітарних підприємств та їх заступники;
  • голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі;
  • голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств.

Чимало з чиновників у 2022 році та на початку 2023-го правом виїзду активно користувалися, а деякі, на жаль, зловживали.

Після легендарного “тайського вояжу” нардепа Миколи Тищенка та не менш скандального іспанського відпочинку заступника генпрокурора Олексія Симоненка владою були внесені зміни, які стосуються суттєвого обмеження виїзду за кордон посадовців і держслужбовців без дискримінації за статтю (як жінок, так і чоловіків).

Тепер ці категорії можуть виїзджати виключно на підставі відповідних рішень про службові відрядження та під посиленим контролем Державної прикордонної служби України.

Виключення:

  • у виняткових випадках жінки та/або чоловік, який є одиноким батьком і які мають дитину/дітей віком до 18 років (включно), з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України;
  • для лікування за кордоном – за наявності документів, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, та листа міністра охорони здоров’я про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном. У такому випадку виїзд дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї першого ступеня споріднення;
  • на підставі окремого рішення Голови Державної прикордонної служби України, у разі якщо за кордоном помер один із членів сім’ї особи першого або другого ступеня споріднення.

Виїзд тих, хто має бронь

Заброньовані від мобілізації чоловіки, які не є держслужбовцями, маю право на перетин кордону за наявності документів, що підтверджують їхнє бронювання. Це – витяг із рішення (наказу) Міністерства економіки. Такий виїзд, згідно з позицією Державної прикордонної служби України, повинен здійснюватися саме з метою відрядження.

Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону.

Контроль за тими, хто контролює

Дозвіл на виїзд за кордон чоловікам стосується, зокрема, волонтерів, водіїв, спортсменів, діячів культури та інших. Щодо волонтерів та водіїв, то такі оформляються Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями.

Щодо спортсменів, виїзд таких здійснюється за рішенням Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

З приводу діячів культури, то до скандалу із Андрієм Щегелем, такий здійснювався за рішенням Мінкульту, втім на разі урядом оголошено про розробку проекту змін, за якими діячі культури для виїзду за кордон повинні будуть підтверджувати наявність військового обліку в організації, контракти, а після повернення – надавати звіт.

Законодавство України не покладає на Державну прикордонну службу України обов’язку ведення вичерпного переліку документів, необхідних для перетину державного кордону.

Контроль за тими, хто контролює

Дозвіл на виїзд за кордон чоловікам стосується, зокрема, волонтерів, водіїв, спортсменів, діячів культури та інших. Щодо волонтерів та водіїв, то такі оформляються Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями.

Щодо спортсменів, виїзд таких здійснюється за рішенням Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

З приводу діячів культури, то до скандалу із Андрієм Щегелем, такий здійснювався за рішенням Мінкульту, втім на разі урядом оголошено про розробку проекту змін, за якими діячі культури для виїзду за кордон повинні будуть підтверджувати наявність військового обліку в організації, контракти, а після повернення – надавати звіт.

Останні новини
05.05.2024, Неділя
04.05.2024, Субота
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward