Зеленський відсторонив Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду

event 12:40 Середа 30 Грудня 2020 ПОДІЇ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Рішення ухвалили після отримання та опрацювання фахівцями ОПУ клопотання Офісу генерального прокурора про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці.

Коментар:Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи“, – повідомляє Володимир Зеленський.

Законність такого указу аргументував представник президента в КС Федір Веніславський.

Коментар:Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази“, – повідомляє Веніславський.

Згідно зі статтею 154 особа, яку призначив на посаду президент, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто президент діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці”.

Коментар:Треба зазначити, що Тупицький відсторонюється від виконання обов’язків саме судді. Тобто він процесуально не може бути присутнім на судових засіданнях. Крім того, відсторонення на два місяці обумовлено юридичною процедурою.

Але оскільки в основі цього відсторонення лежить висловлена йому прокуратурою підозра кримінального характеру, відсторонення може бути продовжене і на наступні нормативні два місяці. Аж до обов’язкового звільнення у зв’язку з очевидним конфліктом інтересом і неможливістю виконувати обов’язки судді особою, підозрюваною у скоєнні злочинів“, – повідомляє глава Офісу президента Михайло Подоляк.

Джерело: сайт УП

Читайте також: У 2020 році дороги Рівненщини відновлювали за принципом маршрутизації

Останні новини
10.05.2024, П’ятниця
09.05.2024, Четвер
08.05.2024, Середа
07.05.2024, Вівторок
06.05.2024, Понеділок
05.05.2024, Неділя
04.05.2024, Субота
03.05.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward