Ваші улюблені сигарети можуть зникнути: деталі законопроєкту

event 11:32 П’ятниця 07 Травня 2021 ПОДІЇ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який введе заборону на продаж в Україні сигарет зі смаками, запахами та добавками. Також має змінитися і вміст смоли в сигаретах та антиреклама на упаковках.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Однак на ціну такі зміни не вплинуть.

Про це розповів фахівець громадської організації “Життя” Дмитро Купира. За його словами, цей документ передусім стосується громадського здоров’я, а не питання ціни та якості тютюнових виробів.

Коментар:У нас на ринку поширені ароматизовані сигарети – фруктові, ментолові тощо. За дослідженнями, які проводилися в США, 80% дітей уперше пробують курити саме ароматизовані сигарети, адже вони приємніші на смак.

Така заборона діє у всіх країнах ЄС без винятку. І Україна, підписавши угоду про Асоціацію з ЄС, взяла зобов’язання забезпечити рівень захисту здоров’я своїх громадян на такому ж рівні. 

Немає підстав вважати, що буде виникати контрабанда. Адже залежність наступає не від ароматизованої сигарети, а від нікотину.

Пересічний споживач розуміє, що йому легше піти в магазин купити, ніж шукати в незрозумілих торговців за незрозумілу ціну“, – сказав Купира.

Окрім заборони сигарет зі смаками, законопроєкт передбачає:

  • заборону сигарет, в яких показники вмісту не перевищуватимуть встановлену норму: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг;
  • на всіх тютюнових виробах мають бути медичні попередження з картинками.

Багатьох виробників та імпортерів законопроєкт взагалі не зачепить. Він, можливо, зачепить невелику частину. Але це не вплине на їх ціну. Тому що виробництво тютюнових виробів – це високотехнологічний процес, їх виробляють мільярдами.

Вміст нікотину регулюється в ручному режимі, це не стосується вирощування. Тому внесення технологічних змін одноразово на десятки мільярдів випущених сигарет не може вплинути на ціну”, – додав Купира.

Що стосується антиреклами, то наразі в Україні вона становить 50% площі на пачці сигарет, а пропонується розміщувати її на 65% площі. Водночас з обох сторін пропонують розміщувати картинки, адже вони мають кращий ефект на споживача.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: Науковці назвали дев’ять продуктів, що викликають мігрень

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward