В Україні з’явиться новий вид відпустки та декрет для чоловіків

event 13:42 Вівторок 01 Грудня 2020 ПОДІЇ

В Україні в декрет зможуть виходити і чоловіки, і жінки. Водночас у законі пропишуть нову відпустку “при народженні дитини”, яка триватиме два тижні. Відновитися після пологів зможе або батько, або мати новонародженого.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Відповідний законопроєкт № 3695 першого грудня 301 голосами ухвалила Верховна Рада у першому читанні. Документ розробили 88 народних депутатів (більшість від “Слуги народу”).

Чотири нові правила: що потрібно знати

Перше – після народження дитини можна буде взяти відпустку на два тижні. Зараз законом така перерва в роботі не передбачена. Відпустку зможе оформити один із членів сім’ї:

  • мати дитини;
  • чоловік матері дитини;
  • батько дитини, який не є чоловіком, але веде загальний побут із матір’ю;
  • бабуся чи дідусь дитини, якщо її виховує один батько.

Право на законний лікарняний для жінки після пологів таке нововведення не скасовує.

Друге – декретом можуть скористатися і чоловіки. “За бажанням матері або батька дитини їй (йому) надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства”, – йдеться в законопроєкті.

Третє – батьки зможуть працювати менше. Тривалість робочого дня можуть скоротити для чоловіків або жінок, у яких є дитина віком до 14 років із інвалідністю та для батьків, які виховують дитину без жінки.

Коментар:Так, закріпився дискримінаційний підхід, згідно з яким право батька на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розуміється як похідне від права матері на таку відпустку, тобто тільки мати може делегувати право на відпустку з батьків іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною“, – йдеться в документі.

Четверте – чоловіки з дітьми можуть брати додаткову відпустку. Якщо є дві або більше дитини віком до 15 років, або дитина з інвалідністю, або ж усиновлений, чоловік або жінка можуть оформити додаткову оплачувану відпустку на 10 днів.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: На яких авто українські поліцейські таємно перевірятимуть швидкість

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward