В Україні стрімко падають ціни на овочі: економісти пояснили причини

event 12:51 Четвер 07 Травня 2020 ПОДІЇ

Наразі вартість вітчизняних ранніх овочів нижча ніж минулоріч, економісти розповіли, з чим пов’язане і як довго це буде тривати.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Ринки потроху повертаються до роботи, після запровадженого в березні карантину. Хоч влада й дозволила їм працювати, проте відкритися ризикнули не всі. Підприємці, які почали працювати, скаржаться на те, що покупців замало.

Коментар:Хоч на весь базар працює лише дві ятки, але покупців дуже мало, а все через нестачу грошей. Не секрет, багато хто залишився без роботи. Минулого року все коштувало дорожче, але купували більше“, – скаржиться підприємець з Києва.

Натомість ціни на овочі нового врожаю нижчі за минулорічні. Сьогодні можна купити редьку та “молоду” капусту по 20 гривень за кіло, огірки – в середньому 30, помідори – 35, картоплю – 35-55 в залежності від розміру. Свіжа петрушка, кріп, зелена цибуля, кінза, шпинат, салат, щавель обійдуться в 15 гривень за 100 грамів. На гуртових базарах можна було б на закупівлях зекономити, але дістатися до них, не маючи власного транспорту, – фактично неможливо.

Економіст Борис Кушнірук, говорячи про ціни на “молоді” українські овочі зауважує, що часто їх вартість залежить від природних умов, проте є й інші фактори.

Коментар:Падіння доходів населення призводить до зниження попиту, тому виробники змушені зменшувати ціни. Окрім того, певні витрати справді скоротились (пальне, газ), що дало можливість підприємцям знизити ціни“, – розповідає Борис Кушнірук.

Сьогодні у світі, зокрема й в Україні, величезна кількість покупців овочів “відсіялася”. Йдеться про ресторани, кафе, вуличних торговців їжею, заклади швидкого харчування тощо. Вони створювали попит не лише на овочі, фрукти, а й м’ясо та іншу продукцію.

Коментар:В зв’язку із карантином всі ці заклади зупинили роботу і перестали закуповуватись. В результаті, загальний обсяг співвідношення попиту і пропозиції зменшився, а ціна на продукцію росте не тими темпами, коли був повномасштабний попит“, – пояснює Олег Пендзин.

Водночас, за час карантину чимало покупців переорієнтувалися на маркети, адже їх продукцію можна купувати онлайн.

Олег Пендзин переконує, що ця ситуація є абсолютно тимчасовою. Коли знімуть карантинні правила і з’явиться доступ до закладів громадського харчування, тоді ми побачимо повернення попиту і минулорічну динаміку.

Коментар: “Оскільки скоро вже літо, то ціни на городину знижуватимуться. Це стосується наших овочів. Щодо імпорту, якщо буде дестабілізація ситуації і стрибне валюта, тоді це може викликати здорожчання продукції“, – зауважує Борис Кушнірук.

Натомість, Олег Пендзин вважає, що ціни на продовольство можуть зрости наприкінці року, коли піде новий врожай, непосаджений багатьма. 

Джерело: сайт 24 Канал

Читайте також: В Рівненській області антирекорд захворювань на COVID-19

Теги:
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward