В Україні ліквідували Фонд соціального страхування

event 12:22 Середа 04 Січня 2023 ПОЛІТИКА

З 1 січня на території України починають ліквідацію Фонду соціального страхування (ФССУ), усі функції якого перейме на себе Пенсійний фонд до 1 травня 2023 року. Це все відбудеться згідно з Законом №2620.

Чому Фонд соціального страхування ліквідують?

Відповідне рішення прийняли, через необхідність оптимізації та цифровізації адміністративних видатків на соціальне страхування у випадку тимчасової непрацездатності. 

ФССУ регулярно накопичував борг по виплаті страхових коштів. Наприклад, у кінці листопада 2022 року заборгованість по виплаті лікарняних та допомозі по вагітності й пологах становила 2,3 млрд грн. Її вдалося подолати лише завдяки додатковому фінансуванню від Уряду.

Також, Фонд не був державним органом, але розпоряджався публічними коштами. Його управління здійснювалося представниками трьох сторін –  роботодавцями, профспілками, урядом, де представники держави становили лише ⅓, хоча держава останні роки системно дофінансовувала фонд. Це стало причиною незаконних грошових махінацій.

Що зміниться для звичайних людей?

Єдине що зміниться – орган, який займатиметься соціальними виплатами. Відтепер цим займатиметься Пенсійний фонд України.

Розмір всіх грошових виплат за соціальним страхуванням для громадян зберігається, а розмір деяких – навіть збільшується. 

Також продовжиться повне забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР) для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшать вдвічі порівняно з 2022 роком – до 3,3 млрд грн. 

Реабілітація постраждалих на виробництві також фінансуватиметься і надалі. НСЗУ розробила нові реабілітаційні пакети та збільшила їхню вартість до 40 тис. за реабілітаційний випадок.

Що зміниться для держави?

В першу чергу проведеться цифровізація процесів та виплат, що мінімізує кількість ймовірність помилок, через затяжні бюрократичні процедури та пришвидшить швидкість обробки інформації.

Держава та громадяни отримають інструмент прозорого контролю за страховими коштами застрахованих осіб. Роботодавці та заявники зможуть здійснювати всі виплати через “пенсійний кабінет” ПФУ. 

Також об’єднання дозволить зекономити значну частину коштів на утримання адмінапарату, наявність такої кількості чиновників є нині не виправданою.

Читайте також: На Рівненщині з річки дістали мертве тіло

 До слова, усе майно Фонду соціального страхування перейде державі. 

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward