Україна першою у світі прирівняла електронний паспорт до паперового — нардеп

event 09:43 Середа 31 Березня 2021 ПОДІЇ

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” (№4355).

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук.

Цифровий паспорт в Дії за юридичним статусом став аналогом звичайних документів. Україна стала першою у світі, яка…

Опубликовано Дмитро Соломчук Вторник, 30 марта 2021 г.

За словами політика, вже з серпня цього року, українці зможуть пред’являти е-паспорт у магазинах, при замовленні квитків та для підтвердження особи.

Коментар: Вже з серпня цього року ви можете пред’являти “Дію” в магазинах, поїздах, літаках внутрішнього сполучення тощо. А якщо вам будуть казати, що “то не документ” – показуйте цей пост“, – розповідає Дмитро Соломчук.

Зазначається що біометричний закордонний паспорт або ID-карта в Дії стануть цілковитим аналогом паперового або пластикового документів з 23 серпня 2021 року.

Що передбачає закон про цифрові паспорти

За законопроєкт “Про внесення змін до закону “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” у другому читанні та цілому проголосували 302 народні депутати на позачерговому пленарному засіданні парламенту у вівторок 30 березня.

Згідно із законопроєктом, е-паспорт та е-паспорт для виїзду закордон оформляють безоплатно. Їхні електронні копії можна подавати та застосовувати в тих самих випадках, коли законодавством передбачено надання та застосування копій паспорта громадянина України і паспорта для виїзду закордон. Їх пред’являють замість та без додаткового пред’явлення відповідних паперових паспортів, документів про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.

Е-паспорти формуються засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Довідка: Міністерство цифрової трансформації запустило цифрові паспорти в застосунку “Дія” у квітні 2020 року. На сьогодні ними можуть користуватися близько 20 млн українців – понад 5,5 млн із них мають ID-картку і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів.

Читайте також: Рейтинг довіри до політиків продовжує очолювати Зеленський – опитування

Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward