Що посадити поруч з картоплею: поради городників

event 11:08 Вівторок 18 Квітня 2023 БЛОГ

Традиційно картоплю в Україні садять у кілька рядів, між якими залишають вільний простір. Якщо посадити в міжрядді картоплі правильні культури, то вони позитивно вплинуть на врожайність і імунітет бульби. Неправильне сусідство навпаки може погубити овоч, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Що посадити поруч з картоплею

Картопля споживає багато поживних речовин з грунту. Біля неї потрібно садити рослини, яким не потрібно багато елементів для харчування, інакше вони будуть “конкурувати” з картоплею. Також не можна садити поруч овочі, які мають спільні з бульбою захворювання і однакових шкідників.

У міжряддях картоплі добре уживаються такі культури:

  • Листова зелень – всі види салату, базилік, листова гірчиця, шпинат, м’ята, коріандр тощо. Цим рослинам не потрібно багато поживних речовин, тому їх можна вирощувати біля картоплі. Також є деякі спостереження дачників про те, що листова зелень може відлякувати колорадських жуків.
  • Хрін покращує смакові якості картоплі, а також знизить ймовірність розвитку захворювань.
  • Квасоля, особливо кущова, насичує грунт киснем, який любить бульба. Таке сусідство корисне для обох культур і покращує їхню врожайність. Також овочі відлякують шкідників один одного – квасоля захищає картоплю від колорадського жука, а картопля бореться зі винищувачем квасолі мексиканським жуком.
  • Кукурудза значно покращує смак картоплі, якщо вирощувати їх поруч. Однак бадилля не має затінювати кущі картоплі. Тому кукурудзу рекомендується посіяти зліва чи справа по краю картопляного ділянки.
  • Капуста – хороший “сусід” для картоплі. Однак вона може рости в міжряддях картоплі тільки в тому випадку, якщо вони достатньо широкі (не менше 70 см), інакше бадилля бульби буде затінювати кущі.
  • Цибуля і часник виділяють особливі фітоніциди, які відлякують шкідників бульби, а також знижують ризик ураження картоплі фітофторозом.
  • Буряк – нейтральний “сусід” для картоплі. Ці культури можуть уживатися поруч, не заважаючи один одному і не обмінюючись хворобами.

Читайте також: Спішіть посадити: що слід посіяти в травні, щоб урожай вчасно дозрів

Також біля картопляної ділянки можна посадити квіти, які відлякують комах і захищають картоплю від захворювань. Це чорнобривці, настурція, календула, аліссум.

Що не можна садити в міжряддях картоплі

Картопля відноситься до сімейства пасльонових. Біля овоча не можна садити інших представників цього сімейства, оскільки у них спільні шкідники і хвороби. Якщо захворіє одна культура, то і “сусіда” по ділянці неодмінно заразить. До пасльонових відносяться помідори, баклажани, солодкий і гострий перець, тютюн. Їх не можна вирощувати поруч з картоплею.

Не варто садити біля картоплі полуницю. Вона може заразити бульбу сірою гниллю, а також привабити на ділянку шкідника-дротяника.

Соняшник не рекомендується вирощувати біля картоплі, оскільки він дуже виснажує грунт і робить його менш врожайним. Та й світла картоплі поруч з таким сусідом буде не вистачати.

Багато дачники не рекомендують вирощувати в між картоплею кабачки та огірки, оскільки вони можуть заразити картоплю фітофторозом. Крім того, ці овочі широко розростаються, і їм просто не вистачить місця в міжряддях.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward