Шахрайство на День матері: експерти розповіли про прийоми інтернет-шахраїв

event 12:29 Неділя 10 Травня 2020 ПОДІЇ

Експерти з кібербезпеки компанії ESET розповіли про поширені способи мережевого шахрайства на День матері.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Інтернет-магазини напередодні Дня матері традиційно готують спеціальні акції та знижки. Але цей святковий період також відкриває нові способи наживи для кіберзлочинців.

Шахрайські оголошення. Напередодні і під час свят в мережі з’являється безліч оголошень з шахрайськими пропозиціями. Як правило, вони поширюються через соціальні медіа і програми для обміну повідомленнями за допомогою зламаних акаунтів. Натиснення на таку фальшиву рекламу переадресовує користувача на шахрайський сайт, який, ймовірно, буде рекламувати фальшиві або неіснуючі продукти. 

Шахраї, як правило, неуважні до деталей, тому користувачам рекомендують звертати увагу на далекі від реальності ціни, граматичні помилки або підозрілі опитування. 

Підроблені інтернет-магазини. Досить часто такі фальшиві ресурси можуть виглядати як авторитетні онлайн-магазини, які запустили окремий сайт для певної рекламної акції. 

Фейкові сайти можуть рекламувати подарунки, особливо орієнтовані на матусь, і пропонувати нереальні знижки для переконання потенційних жертв натиснути кнопку “купити”. За допомогою таких інструментів банківські дані жертви можуть потрапити до рук кіберзлочинців, що передбачає крадіжку грошей з рахунку. 

Під час онлайн-покупок користувачам обов’язково слід проявити обережність і спочатку перевірити магазин належним чином, зокрема, пошукати рекомендації, інформацію про період існування сайту і, можливо, навіть спробувати зв’язатися зі службою технічної підтримки. 

Подарункові карти і купони. Після натискання на такий фальшивий купон на пристрій може завантажитися інсталятор шкідливого програмного забезпечення, наприклад, банківського трояна або навіть програми для зчитування натиснень клавіатури. 

Також зловмисники можуть розсилати купон всьому списку контактів жертви, збільшуючи свої шанси “заразити” велику кількість пристроїв. Тому в разі отримання такого купона або подарункової картки рекомендують переконатися, що вони були поширені через офіційні канали компанії, наприклад, офіційний додаток. 

Афери в додатках для знайомств. На тлі пандемії COVID-19 популярність програм і веб-сайтів для знайомств зросла, що також привертає увагу злочинців. 

Згідно звіту ФБР про Інтернет-злочинність за 2019 рік, шахрайство у цій сфері є одним з найбільш прибуткових для зловмисників. Тому після знайомства в мережі Інтернет краще перевірити фотографію нового знайомого за допомогою функції пошуку зображень Google, а також звертати увагу на спроби шахрая перейти на іншу платформу спілкування, з метою уникнення перевірки на підозрілу поведінку у додатку. 

Таким чином, під час пошуку максимально вигідних пропозицій варто бути уважними і ретельно перевіряти будь-яку інформацію, яка виглядає занадто привабливою, щоб бути правдою. 

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: У німецьких лабораторіях тестують українські ліки від COVID-19

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward