“Підприємець” із Закарпаття допомагав росії у виробництві обладнання для військових кораблів – СБУ

event 17:34 Вівторок 24 Жовтня 2023 ПОДІЇ

Служба безпеки України викрила закарпатського підприємця, який під час війни допомагав рф виробляти радіолокаційні станції для військових кораблів, інформують в СБУ.

Мова йде про поставки вогнетривкої сировини, необхідної для виплавки сталі та її подальшого застосування для виробництва радіолокаційних комплексів для суден російського флоту.

За інформацією СБУ, підприємець виїхав до однієї з європейських країн, звідки й перевозив відповідну сировину нібито для замовників з Близького Сходу.

“Насправді фігурант переправляв придбану продукцію через територію білорусі своїм покупцям у рф. Для перевезення оптових партій сировини ділок використовував вантажівки власного автотранспортного підприємства на території ЄС”, – наголошується в повідомленні.

У такий спосіб зловмисник поставив до росії кілька партій сировини на понад 12 млн у гривневому еквіваленті.

“Серед основних замовників товару були представники одного з найбільших підприємств чорної металургії росії – Нижньолипецького металургійного комбінату, що виробляє сталь. Надалі цей сплав росіяни відправляли підсанкційній російській компанії “Ізумруд”, що виготовляє радіолокаційне обладнання для військових кораблів агресора”, – уточнюють в СБУ.

Крім того, за інформацією спецслужби, задокументовано факти постачання сировини до тимчасово окупованого Криму.

Читайте також: 6 млн грн під одягом: на Львівщині подружжя намагалося нелегально вивезти за кордон готівку

Для маскування схеми її організатор вносив недостовірні відомості до міжнародних товарно-транспортних накладних, насамперед щодо маршрутів перевезень і замовників продукції.

“Підприємцю” повідомили про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора).

Останні новини
04.05.2024, Субота
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward