Названо причини, які дозволяють не приходити до військкомату по повістці

event 12:35 П’ятниця 27 Січня 2023 Суспільство

До 19 лютого 2023 року продовжено воєнний стан та мобілізацію, відповідно, чоловіки віком від 18 до 60 років продовжують отримувати повістки, пише Урядовий портал.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Перелік причин, через які військовозобов’язаний після вручення повістки може не прийти до військкомату, зменшився. Тепер їх лише 3. 

За яких поважних причин військовозобов’язаний може не прийти до ТЦК:

  • Хвороба, яка не дає можливості самостійно рухатися
  • Необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка (ці особи мають проживати разом із військовозобов’язаним, також не повинно бути близьких родичів, які здатні взяти на себе догляд).
  • Відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання стосовно військовозобов’язаного або резервіста.

Для підтвердження поважної причини, через яку немає можливості вчасно відвідати військкомат по повістці, потрібно надати відповідні довідки, офіційні документи.

Читайте також: Чи можуть затримати у разі відмови взяти повістку? (ВІДЕО)

Наявність “білого квитка” не є беззаперечною підставою для звільнення від мобілізації.  Лише категорія “повна непридатність”, зазначена в документі, дає право не служити в армії незалежно від ситуації в Україні.

Відповідальність за неявку до ТЦК без поважних причин

Відповідальність та покарання за неявку до військкомату визначається видом повістки та кількістю випадків, коли особа не прийшла до ТЦК. Максимальний штраф за неявку до центру для уточнення особистої інформації становить 8 500 грн.

Якщо особа не приходить після вручення повістки три та більше разів, на військовозобов’язаного мають право подати до суду та притягнути до кримінальної відповідальності.

Якщо особа не з’явилася до військкомату за мобілізаційним розпорядженням, їй загрожує позбавлення волі від 3 до 5 років.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward