Коли Трійця 2022: дата, традиції, історія свята

event 10:40 Понеділок 16 Травня 2022 БЛОГ

На п’ятдесятий день після Великодня, обов’язково в неділю, святкується Трійця. Клечальна неділя — це неділя Зеленого тижня, п’ятдесятий день після Великодня, тому цей день ще називається П’ятидесятницею. Про це пише unian.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Історія свята

Свято Трійці присвячене зішестю на апостолів Святого Духа, який мав вигляд вогненних язиків. Саме після цього вони навчилися пророкувати та зцілювати різноманітні хвороби. А ще багато з них заговорили різними мовами, щоб нести Слово Боже населенню всіх країн світу.

Назву “Трійця” свято отримало через те, що людям саме цього дня відкрилася Пресвята Трійця – Бог Отець, Бог Син та Бог Дух святий.

Ще в дохристиянські часи люди, які жили на території сучасної України, святкували Зелені свята. Це був давній культ рослинності, а тому цього дня було заведено прикрашати свою домівку різноманітною зеленню. Пізніше це свято застосували до церковної події – Трійці. Наприклад, у багатьох українських містах та селах все ще прикрашають будинок зеленими гілочками, плетуть віночки тощо.

Коли Трійця 2022 

Християнське свято отримало назву “П’ятидесятниця” не просто так – воно відзначається на 50-й день після Світлого Великодня. Дата щорічно змінюється, в залежності від дня Воскресіння Господнього. У 2022-му році Трійця відзначається 12 червня. Католицьке свято не збігається з християнським, його віруючі західного обряду відзначають 5 червня. Попри те, що на свято виділено лише один день, віруючі святкують його весь тиждень.

Прикмети

  • На Трійцю не можна призначати весілля, а ось для сватання – це найкраща пора. Якщо цього дня прийдуть свати, то шлюб буде міцним та щасливим.
  • Дощ на Зелені свята означає, що рік буде грибним, а урожай – хорошим.
  • Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
  • Холодні Зелені свята означають дощове і холодне літо.
  • Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, отже справжнє тепло попереду.
  • Почала кувати зозуля – час сіяти льон.

Традиції

Трійця – одне з найбільших церковних свят, а в православній церкві всі вони святкуються не один день. Наприклад, традиційно наступний після великого свята день – це вшанування певної особи або важливої події. Оскільки на Зелені свята основна подія – це зішестя Святого Духа на апостолів, то 13 червня 2022 року буде присвячений Святому Духові. За календарем третього дня святкування цієї події немає. Але в храмах весь тиждень (до суботи включно) присвячують Святій Трійці.

Читайте також: Як правильно садити капусту і коли в травні 2022: поради, сприятливі дні

За традиціями Зелені свята святкують відвідуванням церкви. Цей день – особливий, а тому тут будуть проводити святкове богослужіння. Храм та домівки на Трійцю заведено прикрашати зеленою лепехою, пряними травами, духмяними квітами. Священники одягають ризи зеленого кольору, а під час молитов обов’язково згадують перемогу Ісуса Христа над смертю.

Наші предки на Трійцю збирали лікарські трави, які, згідно з повір’ями, набувають цього дня особливої сили. Потім їх йшли святити до церкви, приносили після служби додому і цілий рік зберігали. Ця традиція зберігається і до нині. Особливо часто несуть святити полин, пижмо, чебрець, мелісу, м’яту, аїр та волошки.

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward