Коли потрібно збирати врожай винограду

event 06:28 П’ятниця 16 Вересня 2022 Суспільство

В середині вересня починається збір перших грон винограду. Поспішати з цим процесом не потрібно, адже виноград після збору більше не дозріває. А якщо запізнитися, то ягоди в гронах просто зів’януть, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Час збору винограду залежить від сорту і широти. Чим південніше, тим раніше ягоди дозріють. У південних областях України можна збирати урожай з початку або середини вересня, а в північних – у жовтні. Столовий виноград можна зривати навіть після заморозків, але його відразу потрібно з’їсти.

Найпростіший спосіб визначити зрілість винограду – спробувати його на смак кожні 2-3 дні. Якщо ягоди вже не стають солодшими, то вони дозріли.

Що стосується кращого часу доби для збору винограду, то це краще робити днем, коли ягоди обсохнуть від роси на сонці. Також виноград не можна збирати під час дощу і через 3 дні після дощу. Мокрі ягоди зберігаються недовго і з них вимиваються дріжджі.

Ознаки стиглості винограду

  • Білий виноград вважається стиглим, коли його шкірка стає тонкою і прозорою.
  • У синього винограду м’якоть стає більш насиченрю, а шкірка темніє.
  • Плодоніжка грон стиглого винограду дерев’яніє.
  • Ягоди повинні легко зніматися з грон.
  • Насіння стають світло-коричневими і легко відокремлюються від м’якоті.
  • Стиглий виноград виділяє сильний і приємний запах.

Як правильно збирати виноград

Виноград збирається виключно вручну з допомогу садових ножиць або секаторів. Грона обрізають біля основи і акуратно складають ягоди в ящик одним шаром, щоб вони не пом’ялися. Якщо в гронах є пошкоджені ягоди, то їх потрібно видалити, щоб вони не “заразили” цілі ягоди.

Миють виноград тільки безпосередньо перед вживанням або приготуванням. Заздалегідь ягоди мити не можна, інакше термін зберігання сильно зменшиться.

Теги: виноград
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward