Хто в Україні може їздити без прав і техпаспорта

event 22:05 Понеділок 05 Жовтня 2020 ПОДІЇ

В Україні водійські посвідчення зобов’язані мати з собою не всі учасники дорожнього руху. Деяких за відсутність прав і свідоцтва про реєстрацію транспорту правоохоронці не мають права оштрафувати при зупинці.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Йдеться про власників скутерів, але до списку таких “недоторканних” входять не всі. Як повідомляє “Дорожній адвокат”, ключовим моментом для обов’язкової наявності зазначених документів є віднесення транспортного засобу до категорії “механічний”.

Законодавством розмежовані поняття “механічний транспортний засіб” та “транспортний засіб”. Різниця між ними полягає в наявності двигуна внутрішнього згоряння, а також потужності електродвигуна.

Відповідно до п. 1.10 правил дорожнього руху:

  • транспортний засіб – пристрій, призначений для перевезення людей або вантажів, а також установленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів;
  • механічний транспортний засіб – ТЗ, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється, в тому числі на ТЗ з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;
  • мопед – двоколісний ТЗ, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб або електродвигун потужністю до 4 кВт.

Таким чином, скутер з електродвигуном вважається механічним за умови, що потужність двигуна понад 3 кВ.

Наголошується, що до категорії А1 відносяться ТЗ, зокрема скутери, з електродвигуном потужністю від 3 до 4 кВт, оскільки вони відносяться до механічних транспортних засобів в розумінні законодавства. Право на управління ними припускає наявність дозвільних документів.

На яких скутерах можна їздити без прав, а кого оштрафують

  • Наявність водійського посвідчення і реєстраційного документа передбачена виключно для “механічних” ТС, до яких відносяться скутери з електродвигуном потужністю від 3 до 4 кВт, а також всі ТЗ із двигуном внутрішнього згоряння.
  • Якщо скутер має потужність менше, ніж 3 кВт, він не підпадає під категорію “механічний” і відповідно не передбачає для водія необхідності мати при собі водійське посвідчення та реєстраційний документ.
  • У разі, якщо транспортний засіб з електродвигуном має потужність понад 3 кВт, наявність зазначених документів є обов’язковою. Відсутність цих документів передбачає штрафи та затримання скутера.

Джерело: сайт РБК-Україна

Читайте також: Власники “євроблях” у пастці: вивезти авто не можуть, а штрафи платять

Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward