Які аналізи можна здати безкоштовно – пояснили в НСЗУ

event 14:23 П’ятниця 10 Листопадаа 2023 Суспільство

В Україні деякі аналізи можна зробити абсолютно безкоштовно. Зробити це можна тоді, коли лікар бачить у цьому необхідність та дає електронне направлення.

Про це повідомляє в Telegram Національна служба здоров’я.

Як зробити аналізи безкоштовно

У Програмі медичних гарантій немає окремого пакету “Аналізи”. Натомість майже кожним пакетом передбачено певний перелік досліджень відповідно до специфіки медичної допомоги.

У центрі надання первинної меддопомоги можна зробити аналізи, що входять до пакету “Первинна медична допомога”. До списку входить:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  • загальний аналіз сечі
  • рівень глюкози у крові
  • загальний рівень холестерину
  • швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19

Також більшість аналізів покриває пакет “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Це і загальноклінічні, і біохімічні, і бактеріологічні, і гормональні, й імунологічні, і цитологічні дослідження.

Читайте також: “Нова пошта” тепер в Угорщині: компанія відкрила перше відділення та запустила доставку

Щоб зробити аналізи безоплатно — потрібне е-направлення. Виключення — пацієнт перебуває в стаціонарі, планово чи екстрено.

Чи може лікар виписати направлення на аналізи за бажання пацієнта

Якщо пацієнт лікується у стаціонарі, направлення на аналізи не видаються. Вони входять у безоплатний пакет послуг у стаціонарі. За інших умов — необхідне направлення.

Іноді пацієнти переконані, що лікар має виписати е-направлення на всі аналізи, які хоче зробити пацієнт. Але це — неправда.

Електронне направлення виписує лікуючий лікар — або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування. Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням.

Теги:
Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward