Як зберігати саджанці до посадки: поради для садівників

event 11:00 Середа 15 Березня 2023 БЛОГ

Звичайно, краще все робити вчасно, а саджанці купувати безпосередньо перед посадкою в грунт. Але трапляється, що ви знаходите той самий сорт, який давно хотіли – і доводиться купувати, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Як зберегти саджанці до посадки тепер? Є кілька способів, якими користуються досвідчені садівники. 

Як зберігати саджанці до посадки

Саджанці потрібно зберігати залежно від того, в якому вони стані – ще сплять або вже пішли в ріст. Якщо саджанець ще не прокинувся від сну – бруньки на ньому не розкрилися, то його потрібно помістити в пакет зі злегка зволоженим торфом, тирсою або мохом сфагнум і потім поставити в прохолодне і темне місце. Головна умова – температура повинна бути стабільною, на рівні +1-2°С. Попередньо у таких саджанців можна видалити підгнилі коріння або зламані гілки і потім обробити їх фунгіцидом.

Перевіряти саджанець потрібно щотижня – чи не з’явилася цвіль, гниль. Якщо потрібно, то поміняйте “грунт” в пакеті й стежте за тим, щоб він був злегка зволоженим. 

Саджанці, які прокинулися – у яких вже з’явилися бліді пагони з листочками – купувати насправді не варто. У них вже почалася вегетація, тому внутрішні резерви будуть швидко витрачатися, а до моменту посадки рослини ослабнуть. Але якщо так вийшло, що у вас прокинувся саджанець, то його краще висадити в горщик – тобто, створити йому умови максимально наближені до природних, поки він не потрапить в грунт. Тут теж потрібна буде низька температура і помірна освітленість. У горщиках за рослинами потрібно доглядати по мінімуму, намагаючись не підгодовувати їх і лише регулярно зволожувати грунт. 

Читайте також: Україну накриють дощі зі снігом: синоптик розказав, де та коли зіпсується погода

Де зберігати саджанці до посадки

Важливо не тільки як, але і де зберігати саджанці. Є кілька місць, де можна створити відповідний мікроклімат з певною вологістю і температурою:

  • відсік для овочів в холодильнику – тут оптимальна температура і вологість для зберігання саджанців; підходить для зберігання невеликих саджанців, цибулин і бульб;
  • підвал – підходить для зберігання дуже великих саджанців, тут найкраще зберігати яблуню, грушу, вишню і сливу не укутуючи в плівку, а прикопавши коріння у вологу тирсу. Для них підходить і температура на рівні + 2-3°С;
  • погріб – має потрібну температуру (близько 0°С) і вологість, в ньому можна зберігати будь-які саджанці, а часті провітрювання допомагають створити найвідповідніші умови.

У погребі важливо стежити за тим, щоб саджанці не пошкодили миші, тож потрібно заздалегідь від них позбутися.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward