Як правильно стерилізувати банки для консервації: 4 способи, які не підведуть

event 12:40 Четвер 30 Червня 2022 БЛОГ

Стерилізація банок – це термічна обробка посуду, у якому ви будете зберігати домашню консервацію, пише Апостроф

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Якщо ж пропустити цей важливий етап, то через бактерії продукт може зіпсуватися, а всі зусилля у такому випадку виявляться марними.

Підготовка до стерилізації

Перевіряємо ємності на наявність відколів. Для консервації можна використовувати тільки банки без пошкоджень. Не слід брати нерівні кришки з іржею або подряпинами.

Чистою губкою промиваємо банки і кришки. Бажано для цього використовувати натуральний миючий засіб, гірчичний порошок, соду або господарське мило.

Спосіб 1: стерилізуємо банки в каструлі

Для цього слід наповнити каструлю водою приблизно наполовину і довести рідину до кипіння. Далі кладемо кришки в каструлю, а зверху ставимо друшляк, сито або грати. На них кладемо сухі банки шийкою донизу.

За наявності можна скористатися спеціальним стерилізатором – пристосування у вигляді плоскої кришки з одним або декількома отворами, в які вставляються банки.

Час стерилізації залежить від розміру банки:

до 1 л – 6-8 хв;

1 – 2 л – 10-15 хв;

3 л і більше – 20-25 хв.

Як зрозуміти, що банки простерилізовані?

Основний сигнал – це наявність великих крапель всередині посудини.

Після завершення етапу стерилізаціїї знімаємо банки і ставимо їх на сухий рушник шийкою донизу. Виймаємо кришки з окропу і теж викладаємо на рушник внутрішньою стороною донизу. Слід пам’ятати, що перед початком консервації банки і кришки повинні бути повністю сухими.

Ще один варінт стерилізації банок у каструлі

Ставимо банки шийкою донизу у велику каструлю, а поруч кладемо кришки. Якщо банки не влазать, можна їх покласти горизонтально. Наливаємо воду в каструлю так, щоб вона покривала горлечко банок. Чекаємо, поки вода закипить, і стерилізуємо банки 15-20 хв. В кінці викладаємо їх на сухий рушник.

Спосіб 2: стерилізуємо банки в духовці

Перше, що ми робимо – ставимо банки на деко або решітку в холодну духовку. Можна шийкою донизу або догори – це не так важливо, як у першому способі. Чекати, поки банки висохнуть, теж не потрібно – відразу після їх миття можна сміливо ставити в духову шафу. Ставимо температуру 100-110°C і стерилізуємо банки 20 хвилин. Час стерилізації не залежить від об’єму ємностей. Після закінчення зазначеного часу вимикаємо духовку і чекаємо, поки банки охолонуть. Далі забираємо їх звідти і обертаємо сухим рушником.

Важливо: беремо лише сухий рушник, тому що якщо взяти мокрий, то банки лопнуть від перепаду температури.

У духовку можна класти кришки, що закручуються, натомість резинові – не можна, тому що вони можуть розплавитися. Краще прокип’ятити їх у воді 10-15 хвилин.

Спосіб 3: стерилізуємо банки у мікрохвильовці

Наливаємо в банки 1-2 см води і ставимо в мікрохвильовку. Встановлюємо максимальну потужність і час 3-5 хвилин. Чекаємо, поки закипить вода, а всередині банки з’являться великі краплі. Після чого виливаємо воду і просушуємо банки шийкою донизу на сухому рушнику. Однак є важливий нюанс: у мікрохвильовці не можна стерилізувати кришки.

Спосіб 4: стерилізуємо банки в мультиварці або пароварці

Для цього наповнюємо чашу мультиварки або пароварки водою, опускаємо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування на пару і ставимо банки вертикально шийкою донизу.

Вмикаємо техніку і обираємо режим “Варіння на пару”. Після того, як вода почне кипіти, час стерилізації має бути таким же, як у випадку з каструлею. В кінці просушуємо банки і кришки на сухому рушнику.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward