Як почистити жалюзі, не знімаючи з вікна, і нічого не зламати: лайфхаки для господинь

event 12:17 Понеділок 16 Травня 2022 БЛОГ

Ті господині, які хоча б раз намагалися вимити жалюзі, знають, як важка ця процедура. Вертикальні або горизонтальні, тканинні або алюмінієві – кожен вид жалюзі вимагає особливого ставлення. Ми розповімо, як мити жалюзі на вікнах правильно.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Чим і як помити легко жалюзі – миючі засоби

Перед тим, як приступати до прибирання, визначитеся з миючою речовиною, якою будете користуватися. Варіантів кілька:

  • розчин дитячого або господарського мила (2-3 столові ложки на 3 л. води);
  • миючий засіб для посуду (1 ст. л на 3 л. води);
  • гель для прання (1 ст. л на 10 л. води);
  • засіб для миття скла.

Також вам знадобляться рукавички, пульверизатор, серветки з мікрофібри або суха м’яка ганчірка, губка для миття посуду і спрей-антистатик.

Як помити жалюзі вертикальні

Для початку розберемося, що ламелі бувають з різних матеріалів – тканини, алюмінію, дерева або бамбука. Не існує універсальної методики, якщо ви не хочете зіпсувати конструкцію – для кожного окремого матеріалу потрібен свій підхід.

Як помити жалюзі з дерева або бамбука

Їх мити взагалі не можна – під впливом вологи ламелі набухають і деформуються. Краще очищати жалюзі сухою ганчіркою або пилососом, попередньо повністю закривши їх. Потім відкрийте і знову витріть ганчіркою кожну окрему складову ламелей. В кінці обробіть конструкцію спреєм-антистатиком, щоб пил менше на неї сідав.

Як помити жалюзі тканинні

Якщо ви хочете якісно очистити жалюзі і не побачити потім розводів від миючого, то конструкцію краще зняти. Дбайливо видаліть пил пилососом, а потім віднесли тканинні жалюзі в хімчистку. Якщо такий варіант вам недоступний, то можете випрати їх самі.

Згорнуті ламелі покладіть в таз з підготовленим миючим розчином і залиште замочуватися на 10-15 хвилин. Потім завантажте рулон в мішок для прання або стару наволочку і покладіть в машинку. Прати жалюзі потрібно при температурі не вище 30 ℃ в делікатному режимі і без віджиму. Випрані жалюзі залиште сушитися в розправленому вигляді.

Якщо ви не можете зняти жалюзі, то переведіть їх в напіввідкрите положення, сухою ганчіркою витріть пил. З пульверизатора нанесіть миючий засіб, протріть губкою, а потім серветкою з мікрофібри. Слідкуйте за тим, щоб не залишалося розводів.

За такою ж схемою вийде очистити і жалюзі з пластику або металу.

Як помити горизонтальні жалюзі, не знімаючи з вікна

Ламелі горизонтальних конструкцій також діляться на кілька типів в залежності від матеріалу, з якого вони зроблені. 

Як чистити жалюзі з тканини

Тканинні горизонтальні жалюзі, як правило, зняти не можна – не дозволяє конструкція. А навіть якщо можна, то на це ви витратите дуже багато часу, тому простіше помити їх на вікні.

Закрийте ламелі в режимі “максимальний захист від сонця”, витріть сухою ганчіркою пил. Потім відкрийте і протріть миючим кожну ламель. Якщо виявили старі плями – скористайтеся ластиком або мильним розчином. Дійте обережно, щоб не пошкодити тканину.

Як помити легко жалюзі з пластику або металу

Якщо ви можете зняти конструкцію – відмінно, це найшвидший і зручний спосіб. Закрийте жалюзі, протріть їх від пилу, кілька разів міняйте положення ламелей, щоб ретельно прибрати весь бруд. Зніміть жалюзі з кріплень, замочіть їх в мильному розчині на 20-30 хвилин, потім ретельно протріть губкою і змийте водою. Те ж саме виконайте з карнизом. Чисту конструкцію не забудьте протерти серветкою, інакше залишаться розводи.

У разі, якщо жалюзі ви зняти не можете, закрийте їх, протріть від пилу, кілька разів міняйте положення ламелей, щоб ретельно прибрати весь бруд. Потім нанесіть чистячий розчин з пульверизатора і почекайте 15-20 хвилин, поки забруднення відмокнуть. Витріть губкою, відкрийте жалюзі і протріть кожну ламель окремо. Начисто вимийте конструкцію чистою водою, а після висихання обробіть антистатиком.

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward