Яйця вже по 80 грн: відомо, що буде з цінами далі

event 18:02 Понеділок 10 Жовтня 2022 Суспільство
YAICI

Ціни на яйця вже коливаються в межах 80 гривень. 

Зростання вартості стратегічного продукту сталося не аби яким шоком для українців, оскільки ще влітку десяток яєць коштував близько 18 грн. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ БАЙРАКТАР NEWS 

Як повідомляє Мінагрополітики, таку ситуацію спричинили кілька факторів. 

До початку повномасштабного вторгнення рф у січні-лютому 2022 р. вартість яєць в Україні (за 10 шт.) становила близько 35 грн. У травні-червні ціна на них впала нижче собівартості — до 16,5-17 грн. 

У липні-серпні вона дещо вирівнялася, але все ж залишалася на рівні собівартості й становила 25,5-26 грн. У вересні почала знову зростати, протягом місяця повернувшись і навіть досягнувши довоєнної позначки в 30 грн. У жовтні вона збільшилась у порівнянні з вереснем ще на 23,5%.

«На зростання цін вплинуло кілька факторів. По-перше, сезонність. По-друге, через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств. Зокрема, ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Донецької обл., ФГ «Стимул 777» Луганської обл., філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської обл., ПАТ «Птахогосподарство «Авангард» Херсонської обл.», — зазначили у міністерстві.

І додали, що через стрімке падіння цін влітку, які були нижчими від собівартості, в Україні різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося в необхідній кількості. Також в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняка птиці.

Наразі оптово-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток. Проте уже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад і стабілізується, зазначає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Через воєнні дії, знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів’я курей та виробництво в цілому. Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. Із вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. В результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін», — пояснив він.

Тарас Висоцький зазначає, що вже до кінця жовтня галузь вийде на зниження і стабілізацію цін на рівні довоєнного часу.

Автор:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward