Чим можна знищити пеньок на ділянці: поради городникам

event 21:51 Середа 22 Березня 2023 БЛОГ

При покупці ділянки далеко не завжди виходить вибрати ідеальний шматок землі – іноді на ньому виявляються старі дерева або їх залишки. В такому випадку пні доводиться видаляти, а це не найлегше завдання, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Ми розкажемо, як позбутися пня за 2 хвилини без особливих зусиль.

Як прибрати пень за один день швидше за все

Якщо ви не хочете довго думати і витрачати багато сил, можете викликати спеціалістів, які за лічені хвилини позбавлять вашу ділянку від некрасивого пня. Працівники будуть орудувати потужною фрезою, яка знищує пень на 20-30 сантиметрів вглиб. Плюс такого методу – швидкість дій і відсутність пошкоджень газону. Мінус – процедура дорога, і не кожна людина може собі її дозволити.

Звичайно, можна прибрати пень і самостійно, зрізавши його врівень із землею за допомогою бензопили. Однак такий метод особливої користі не несе – по-перше, шматок старого дерева все одно залишиться на ділянці, а по-друге, на цьому шматочку грунту ви не зможете нічого виростити. Тому краще прибирати пень раз і назавжди.

Що потрібно зробити, щоб пень швидко згнив

Перший спосіб позбавлення від пня – хімічний. Він підходить тим людям, яким нікуди поспішати, тому слово “швидко” тут відносно. Вам потрібно:

  • просвердлити глибокі канали по всій площі зрізу дерева;
  • заповнити отвори сечовиною;
  • пролити водою і укутати шматок дерева плівкою.

За кілька місяців деревина розм’якне, і на початку сезону вам буде простіше дістати пень із землі. В якості альтернативи сечовині можна використовувати натрієву або калієву селітру, але є нюанс – такі хімічні добрива у високих концентраціях небезпечні для рослин. Тому видалення пнів кислотою – погана ідея, якщо поруч на ділянці ростуть овочі або зелень.

Читайте також: Астрологи назвали знаки Зодіаку, які незабаром будуть дуже щасливі

Кухонна сіль – ще один засіб, яким можна засипати отвори в пні замість сечовини або селітри. Процедура та ж – засипаєте, поливаєте водою, вкриваєте в плівку і чекаєте. Важливо знати, що сіль діє тільки на свіжозрубане дерево – на старий пень ніякого ефекту вона не зробить. Такий метод досить зручний, але врахуйте, що якщо сіль проникає в грунт, то робить його непридатним для вирощування будь-яких культур. Так що, видаляти пень таким чином можна на ділянці, де ви не плануєте розводити город.

Як швидко спалити пень – докладна інструкція

Такий варіант позбавлення від старої корчі досить популярний – він не вимагає ні великих витрат, ні великих зусиль. Однак є правила:

  • поруч з пнем (над або під ним) не повинно бути ніяких комунікацій;
  • на відстані в кілька метрів відсутні будь-які споруди або інші дерева.

Причина важливості обох пунктів проста – легкозаймисті предмети тут же постраждають від вогню. Також простежте, щоб на вулиці не було вітру, інакше полум’я “перейде” далі.

Процедура випалювання пня наступна:

  • довгим свердлом робите два отвори – один в центрі пня, а інший під кутом до нього;
  • заливаєте в центр 100-200 гр солярки або рідини для розпалювання;
  • з бавовняної тканини звертаєте гніт довжиною близько 0.5 м;
  • обливаєте його соляркою і ставите в центр пня;
  • свердлите ще кілька отворів і підпалюєте гніт.

Перший час вам потрібно буде підтримувати вогонь, але далі дерево буде горіти саме. Залежно від стану корчі час горіння варіюється, але як правило, пень повністю згорає за 12-15 годин. Деякі городники взагалі не переживають про те, як спалити пень в землі, і просто регулярно розводять на ньому багаття.

Як прибрати пень за один день – ручний метод

Самий трудомісткий процес – це спроба викорчувати пень своїми руками. Виходить не у всіх, але лише з однієї причини – порушена технологія. Ми пропонуємо безпрограшний варіант:

  • переконатися, що у вас є лебідка на 3-4 т і потужна опора (стовп або інше дерево);
  • обкопати пень навколо на відстань 80-100 см (чим товщі стовбур – тим ширше коло);
  • ретельно обрубати коріння;
  • обв’язати пень металевим тросом і, натягуючи його важелем, витягнути із землі.

Якщо лебідки у вас немає, то можна скористатися ломом – постійно розхитувати пень і підчіплювати його з землі металевим важелем. Якщо корч старий, то ви можете постаратися розрубати його на кілька частин і викорчовувати шматками.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward