Чому в Україні збільшується кількість вакансій, а зарплата 一 ні?

event 16:16 П’ятниця 13 Жовтня 2023 Суспільство

В Україні активно збільшуються пропозиції щодо роботи. Найбільше роботу шукають жінки – резюме від українок займають 59% від загальної кількості. Резюме від чоловіків менше – 41%. Тому у деяких сферах професіоналів не вистачає. Це пов’язано з війною – багато українців були мобілізовані. 

Про це пише Today.ua.

Керівник напряму рекрутингу та Executive search порталу GRC Наталія Слинько проаналізувала нинішню ситуацію: “Серед робочих фахівців сильно не вистачає чоловіків у традиційно чоловічих спеціальностях. До того ж є законодавчі вимоги роботодавців до деяких професій, де треба мати кваліфікацію. Це інженерні фахівці, механіки, слюсарі”.

Хто затребуваний на ринку праці?

У вересні найбільше вакансій було опубліковано у сферах обслуговування, виробництві, робочих спеціальностях, закупівлі та продажу. Також нестача працівників у сфері торгівлі, туризму та готельно-ресторанному бізнесі.

Не вистачає фахівців із досвідом роботи – від п’яти років – у сфері продажу, фінансів, маркетингу. Це також пов’язано з міграцією, адже багато громадян опинилися за кордоном. Переселенців неохоче беруть на роботу.

“Часто буває, що люди, які пересуваються містами, не можуть надовго затримуватися в якомусь місті. Компанії ставляться до них з підозрілістю: чи закріпиться людина? Чи варто витрачати гроші на її адаптацію?” – поділилася Слинько.

Читайте також: “Косять сотні тисяч”: Міноборони обіцяють по-новому боротися з ухилянтами

Щодо середньої зарплати в Україні вона становила 17 500 грн. Заробітня плата максимально зросла на Київщині – до 20 000 грн. У Харківській та Дніпропетровській області 17 000 грн. Працівникам у сфері транспорту та автобізнесу підвищили оклад до 25 000 грн, страхування – до 20 000 грн, у б’юті-сфері та спорті – до 19 500 грн, а у творчості та дизайні – до 19 000 грн.

Як виростуть зарплати до кінця року?

Наталія Слинько повідомила, що компанії шукають людей на свій бюджет. Тому роботодавці не готові швидко підвищувати зарплати навіть в умовах дефіциту фахівців. Вона вказала на специфічне структурне безробіття.

“Є багато людей, які не можуть працювати за фахом, тому що немає попиту. Є попит на тих, кого на ринку не вистачає. Фахівця хорошого рівня доводиться перекуповувати не на +20%, а на +70%. Але не кожна компанія може це собі дозволити. Ті компанії, які пройшли випробування, працівники покидають рідко “, цитує експертка.

Зміни можливі до кінця року. Роботодавці будуть планувати 2024 рік з урахуванням інфляції. Багато хто знижує постійну частину зарплати й підвищує бонусну, щоб мотивувати працівників.

Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward