Без айфонів і дорогих авто: в Україні хочуть змінити споживчу поведінку українців

event 17:47 Понеділок 18 Грудня 2023 Суспільство

Зараз уряд працює над тим, щоб профінансувати всі потреби на 2024 рік, проте залучати допомогу партнерів дедалі складніше. І якщо наступний рік ще вдасться “закрити”, то 2025 вже точно буде великим викликом.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає LB.ua.

Він зазначив, що Україна поступово переходить на військові рейки, але повноцінний перехід неминучий, якщо не запровадити жорсткі зміни для всього суспільства.

“Скажу як міністр фінансів, що військові рейки — це не тільки про військову індустрію, це і про розуміння суспільства, що в нас війна. На жаль, поки що ми живемо в досить специфічній реальності, коли в нас усе добре, є стабільність макроекономічна, курсова.

Але ця реальність потребуватиме корекції, якщо ми хочемо перейти на військові рейки. Це обмеження суспільного споживання. Нам потрібно зменшити його в декілька разів, тому що ми споживаємо в основному імпортні товари й послуги, це визначає наш економічний потенціал”, — сказав міністр.

На цьому етапі, на його думку, суспільство до такого ще не готове, але це потенційний сценарій.

“Можуть бути інші податкові режими, інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися і, думаючи про 2025 рік, маємо закладати відповідні сценарії”, — додав Марченко.

Міністр зазначає, що про це розмовляють поки що в не публічній площині, оскільки питання дуже дражливе.

Читайте також: У Польщі лобіюють 20-річну заборону на українську агропродукцію

“Відверто скажу, у мене був досить непростий діалог з командою місії МВФ у квітні, коли я поставив досить прості питання: чому в нас гривня укріплюється? Кому це потрібно? Звичайно, у мене власний інтерес як міністра фінансів. Простіше, коли гривня девальвує — у мене тоді баланси краще сходяться. Мені краще, коли в нас інфляція більша.

Але з точки зору економічних інтересів і перспектив майбутнього це нормальна, правильна і логічна політика. А з точки зору нинішніх інтересів громадян, звичайно, курс стабільний і висока купівельна спроможність — це дорогі іномарки. І це 31 мільярд доларів торгового дефіциту за 10 місяців. Кому це потрібно?

Умовно кажучи, ми залучили 40 мільярдів доларів зовнішньої допомоги. І тут ці самі кошти повернулися в економіки тих країн. Працюють виробництва — виробляють нам зброю, амуніцію. Це одна частина питання. Інша частина питання — виробляють нам айфони, автомобілі, техніку, одяг”, — зауважив він.

Марченко наголосив, що якщо не змінити поведінку споживання, це призведе до сумних наслідків.

“Коли я про це говорю, мені кажуть, що я вмикаю фіскальне домінування і намагаюся посягнути на цілісність і незалежність НБУ. Але ці речі треба переглянути.

Така політика не є довготривалою. Якщо ми не зробимо висновків, економіка зробить їх самостійно. Як правило, досить швидко й болісно”, — резюмував міністр.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward