У Міноборони розповіли як боротимуться з “нечистими” закупівлями для армії

event 15:56 Понеділок 18 Грудня 2023 Війна

Міністерство оборони має намір боротися з нечесними закупівлями для української армії. Для цього була створена агенція закупівель у сфері оборони “Державний оператор тилу”.

Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров під час презентації відкриття ДП “Державного оператора тилу”.

“Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери тягнеться десятки років. для нашої спільної команди важливо поставити крапку в цій історії, бо це один зі стовпів нашої перемоги”, – сказав Умєров.

За його словами, “Україна має позбутися старих радянських олігархічних та шкурних підходів до державних коштів”.

“Наші воїни щодня своїм життям доводять, що наша країна змінилась. Ми, міністерство, маємо діями та результатами довести, що ми змінили цю радянщину. Україна чітко й однозначно задекларувала свій рух до вступу у Північноатлантичний альянс, тому важливо щоб ці процеси були взаємосумісні з принципами НАТО”, – зазначив міністр.

Наприклад, як розповів глава Міноборони, у країнах НАТО за прямими та таємними угодами закуповують лише унікальні військові розробки. Це критично необхідно, аби не дати ворогу “використати проти нас нашу ж зброю”.

Решту усього необхідного закуповують на конкурентних умовах через систему тендерів, які перебувають під системним контролем.

Читайте також: ЗСУ згорнули декілька військових операцій через брак західної допомоги – Тарнавський

Як наголосив Умєров, така ж схема тепер працюватиме і в Україні.

“Для цього ми змінили принципи та повноваження в закупівлях, які були в Міноборони. Нова кількарівнева система з розподілу функцій, міністерству лишилось написання і контроль правил, а закупівлею буде займатися агенції, які сформовані з професіоналів. За свої фахові послуги ці люди отримуватимуть виправлений і прозорий відсоток від замовлень”, – розповів міністр.

Як пояснив глава Міноборони, на першому рівні працюватиме Департамент політики закупівель. Він відповідатиме за формування політики закупівель, координацію фіндіяльності та розробку нормативно-правових актів. Далі закупівлями усього окрім озброєння і військової техніки займатиметься агенція закупівель у сфері оборони.

“Нарешті закупівлею озброєння займеться агенція оборонних закупівель. Зараз підприємство вже розпочало контрактування всіх оборонних договорів. Всі учасники ринку мають довіряти новій системі, мають отримати однакові правила чітко знаючи, що ніхто не зможе їх обійти”, – наголосив Умєров.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward