Аграрний комітет одноголосно підтримав законопроєкт про заборону гідрогенізованої пальмової олії

event 18:00 Середа 14 Липня 2021 ПОЛІТИКА

Сьогодні, 14 липня, Аграрний комітет підтримав законопроєкт №5148 щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів, зокрема продуктів дитячого харчування.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Нагадаємо, що ініціатором цього законопроєкту є нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук. Він стверджує, що пальмова олія є вкрай небезпечною тому, що вона може спричиняти онкологічні і серцево-судинні хвороби.

Коментар: Ми заборонимо травити дітей солодощами і морозивом, яке напічкане пальмовою олією.

Ми не дамо прикриватися гарною обгорткою, а насправді продавати ожиріння, онкохвороби, серцево-судинні хвороби. Продавати дітям і дорослим, не розповідаючи що насправді у складі.

Ми не будемо мовчати і зупинимося лише тоді, коли полички магазинів будуть заповнені натуральною продукцією з натурального молока“, – заявив Соломчук.

Нагадаємо, що основними завданнями законопроєкту є:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні; 
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Зауважимо, що імпорт пальмової олії в Україну вкрай знижує розвиток вітчизняного фермерства. А скоротивши вживання “пальми” у харчові продукти можна було б значно підвищили обсяги споживання натуральних продуктів з українських ферм.

Чим небезпечна пальмова олія для організму людини?

ВООЗ звернулася до урядів країн щодо виключення пальмової олії зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року. Фахівці організації вбачають в цьому головне завдання в глобальній боротьбі з хворобами (з ожирінням, серцевими хворобами, раком, діабетом, розладом імунної системи). 

Наразі, в Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів. У національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8%. 

Також, Україна посідає 2-ге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Зараз в Україні понад 1 млн хворих людей, та за прогнозами ВООЗ ця цифра буде збільшуватися кожного року на понад 200 тис. осіб. Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу і є однією з основних причин смертності дітей і підлітків. Згідно з офіційною статистикою, в Україні діагноз рак щороку отримує близько тисячі дітей до 17 років. У минулому 2020 році виявили 1442 нових випадків онкології у дітей до 14 років.

Як з цим справляються провідні країни світу?

Данія стала першою країною у світі, яка ввела обов’язкові обмеження щодо промислово вироблених трансжирів (в т.ч. гідрогенізовану пальмову олію). Внаслідок цього смертність від серцево-судинних захворювань в країні знизилася швидше, ніж в інших країнах ЄС.

Саме тому нещодавно в Україні зареєстрували законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів, зокрема продуктів дитячого харчування.

Читайте також: Майже 400 тисяч військових отримають доплати до пенсії — нардеп

Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward