Кожен українець в рік споживає по 6 кілограмів пальмової олії

event 14:34 П’ятниця 12 Березня 2021 ПОДІЇ

Кожного року в Україну імпортується 200-250 млн тонн пальмової олії, на суму в декілька сотень млн доларів. За минулий рік імпорт цього товару знову збільшився на 30%. Все це відбувається попри те, що експорт української продукції падає. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: За 2020 рік в Україну було ввезено 240 млн тонн пальмової олії та її фракцій. Отже, якщо грубо порахувати, то на кожного українця припадає як мінімум по 6 кг пальмової олії в рік

Ініціатор законопроєкту про заборону використання пальмової олії в харчових продуктах народний депутат України Дмитро Соломчук розповів, що якщо розфасувати всі ці 240 тис. тонн пальмової олії у вагони, то вийде майже 3500 вагонів. А це рухомий склад майже 90 км довжиною.

Коментар: 1 вагон вміщує 70 тонн. Отже, якщо розфасувати 240 тис. тонн пальмової олії у вагони – то вийде майже 3500 вагонів. Один вагон – це 25 метрів. Тобто вміст вийде довжиною майже 90 км. Це приблизно як від Києва до Яготина, чи від Києва до Білої Церкви“, – повідомив нардеп.

За рік українці споживають 3500 вагонів пальмової олії.Якщо усі вагони скласти у рухомий склад, його довжина…

Опубликовано Дмитро Соломчук Пятница, 12 марта 2021 г.

Українські підприємства з року в рік збільшують закупівлі пальмової олії. В першу чергу, звісно це виробники кондитерської та харчоконцентратної продукції: АВК КОНФЕКШІНЕРІ, а також Рошен та Інтерстарч Україна, які підконтрольні 5-му президенту України та багато інших. Зауважимо, що під час президентської каденції, Петро Олексійович призначив послів до Індонезії та Малайзії, а також здійснив державні візити у країни Азії. Можливо саме це спонукало колосальне збільшення імпорту пальмової олії до України. 

Відповідно до європейського законодавства вміст трансжирів у харчових продуктах повинен становити не більше 2 г на 100 г продукції, тобто 2%. Обмеження введені в Австрії, Угорщині, Ісландії, Норвегії, Швейцарії, Латвії та інших країнах. Всупереч цьому в українських товарах можна зустріти і 2%, і 8% і навіть понад 20%.

Чим небезпечна пальмова олія для організму людини?

ВООЗ звернулася до урядів країн щодо виключення пальмової олії зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року. Фахівці організації вбачають в цьому головне завдання в глобальній боротьбі з хворобами (з ожирінням, серцевими хворобами, раком, діабетом, розладом імунної системи). 

Наразі, в Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів. У національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8%. 

Також, Україна посідає 2-ге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Зараз в Україні понад 1 млн хворих людей, та за прогнозами ВООЗ ця цифра буде збільшуватися кожного року на понад 200 тис. осіб. Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу і є однією з основних причин смертності дітей і підлітків. Згідно з офіційною статистикою, в Україні діагноз рак щороку отримує близько тисячі дітей до 17 років. У минулому 2020 році виявили 1442 нових випадків онкології у дітей до 14 років.

Як з цим справляються провідні країни світу?

Данія стала першою країною у світі, яка ввела обов’язкові обмеження щодо промислово вироблених трансжирів (в т.ч. гідрогенізовану пальмову олію). Внаслідок цього смертність від серцево-судинних захворювань в країні знизилася швидше, ніж в інших країнах ЄС.

Саме тому нещодавно в Україні зареєстрували законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів, зокрема продуктів дитячого харчування.

Згідно з яким передбачається:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні; 
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Читайте також: “Заборонити не можна використовувати”: рівненський нардеп пояснив, чому пальмова олія руйнує не лише здоров’я, а й економіку держави

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward