8 продуктів, які допомагають уникнути раку

event 10:28 Четвер 23 Квітня 2020 ПОДІЇ

Мільйони людей щороку дізнаються про те, що хворі на рак. Багато з них могли б уникнути такої недуги, якби дотримувались деяких правил харчування. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Вчені до цих пір не дійшли єдиного висновку про природу раку, зокрема, про роль спадковості. Досі залишається загадкою, чому деякі завзяті курці помирають від старості в похилому віці, в той час як у молодих людей, що ніколи не тримали цигарку, діагностують рак легенів.

Цей і багато інших прикладів свідчать про те, що крім спадковості і прямих факторів (куріння, екологія, шкідливе виробництво тощо) є й безліч інших причин, через які люди хворіють або не хворіють на рак.

Багато вчених схильні надавати провідну роль харчуванню.

Згідно з деякими дослідженнями, люди, які регулярно вживають в їжу певні продукти, здатні звести ризик виникнення онкологічних захворювань до мінімуму.

Чорниця

Один з найкорисніших видів ягід. Характеризується високим вмістом вітамінів С і К та безлічі інших корисних речовин. Але в чому чорниця не має рівних, так це у вмісті антиоксидантів.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які лежать в основі запальних процесів у організмі. Чим більше в організмі вільних радикалів, тим більше виникнення безлічі руйнівних процесів, зокрема, раку.

Згідно з численними дослідженнями, регулярне вживання чорниці знижує ризик виникнення раку грудей, кишківника, сечового міхура, легенів і шкіри.

Важливо знати, що чорниця не втрачає корисних властивостей при заморожуванні, тож захищати свій організм від раку з її допомогою можна й потрібно цілий рік.

Часник

Про користь часнику відомо з давніх часів. Але про те, що цей продукт може служити захистом від раку, стало відомо порівняно недавно.

Дослідження показують, що в часнику містяться компоненти сірки, які здатні стимулювати імунну систему і підвищувати її здатність знищувати ракові клітини. Зокрема, деякі дослідження показують, що регулярне вживання часнику знижує ризик виникнення раку шлунка в 10−12 разів.

Броколі

Броколі — це суперпродукт (superfood), так медики називають продукти, які володіють фантастичним набором корисних властивостей, і повинні бути включені в раціон будь-якої людини.

У випадку з раком броколі також у перших рядах. Як і часник, броколі містить компоненти сірки, які стимулюють імунну систему. Відповідно до недавнього дослідження вчених з Мічиганського університету, деякі речовини, що містяться в броколі, активно знищують стовбурові клітини, які є основними «цеглинками» для будови злоякісних пухлин.

Головне — не готувати страви з брокколі в мікрохвильовій печі. Відповідно до недавнього дослідження іспанських учених, мікрохвилі знищують до 97% всіх корисних речовин, які містяться в броколі.

Імбир

Згідно з деякими недавніми дослідженнями, імбир показує чудеса в боротьбі з деякими поширеними формами раку. Зокрема, дослідники з університету Мічігану з’ясували, що споживання імбиру призводить до запобігання або уповільнення раку яєчника. В іншому дослідженні американських вчених імбир продемонстрував відмінні результати в запобіганні раку кишечника.

Експерименти на лабораторних тваринах показали, що ракові пухлини різного роду ростуть значно повільніше, якщо в організмі високий рівень бета-іоніну, компонента, який у великій кількості міститься в імбирі.

Горіхи

Горіхи взагалі дуже корисні, а їх деякі підвиди, наприклад, бразильські горіхи, можуть і зовсім вважатися панацеєю від деяких видів раку.

Ці горіхи багаті селеном. Згідно з численними дослідженнями, цей мінерал здатний знищувати ракові клітини і допомагає здоровим клітинам відновлювати пошкоджені ділянки ДНК.

Дослідники з Гарвардського університету спостерігали за 1000 пацієнтів з раком простати на ранніх стадіях і з’ясували, що у чоловіків з високим рівнем вмісту селену в крові, рак прогресував значно повільніше.

Інше велике дослідження, проведене в університеті Корнелла (штат Нью-Йорк), показало, що доза 200 мкг селену на день призводить до зниження ризику виникнення раку простати на 60%, раку кишечника — на 58%, раку легенів — на 46%. А в цілому, рівень смертності від раку у людей, які регулярно вживають продукти, багаті селеном, — на 39% нижче середньостатистичного.

Ківі

Ківі — це вітамінна бомба. В цьому екзотичному фрукті багато вітамінів С і Е, а також міді й безлічі інших корисних речовин, включно з антиоксидантами, незамінними в боротьбі з раком.

І хоча регулярне вживання ківі може допомогти в боротьбі з усіма видами онкологічних захворювань, деякі дослідження свідчать про те, що ківі найефективніший у випадку з раком легенів і шлунка.

Лосось

Згідно з результатами нещодавнього дослідження австралійських вчених, люди, що вживають лосось не менше трьох разів на тиждень, мають на 30% менше шансів захворіти на лейкемію. Інші дослідження виявляють такий же взаємозв’язок між споживанням лосося та інших жирних видів риби і зниженням ризику виникнення багатьох інших форм раку.

Вся справа в поліненасичених жирних кислотах омега-3. Ця найважливіша для здоров’я речовина в людському організмі не виробляється. Єдиним джерелом її надходження є їжа. Жири омега-3 регулюють кров’яний тиск і рівень кальцію в організмі, знижують ризик виникнення тромбів тощо.

Також вони є відмінною профілактикою онкологічних захворювань, впливаючи на обмін речовин і роботу імунної системи.

І хоча жири омега-3 зустрічаються в багатьох продуктах, найпростішим способом їх отримання є жирні види риби.

Грейпфрут

У грейпфруті в достатку міститься речовина лікопін. Це потужний антиоксидант. І як інші подібні речовини, він успішно протидіє раку.

Так, недавно завершене багаторічне дослідження медиків з Гарвардського університету показало, що чоловіки, які вживали продукти, багаті лікопіном, не менше 10 разів на тиждень, знижують ризик захворювання на рак простати, як мінімум, на 50%. Лікопін також міститься в багатьох овочах і фруктах, наприклад, у помідорах і кавунах, але саме в грейпфрутах його вміст вкрай високий.

Крім того, грейпфрути можуть похвалитися високим вмістом фенолової кислоти, біофлаваноїдів (які перешкоджають виділенню гормонів, що сприяють росту злоякісних пухлин) і різних речовин, які задіяні у виробленні ензимів, здатних запобігати раку.

Джерело: сайт НВ

Читайте також:  На Закарпатті депутати сільради приймали зміни до бюджету через чат у Viber

Теги:
Останні новини
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward