6 лютого: яке сьогодні свято, традиції та що не можна робити 

event 11:15 Неділя 05 Лютого 2023 БЛОГ

Православні віруючі сьогодні відзначають церковне свято – день Ксенії Петербурзької і преподобної Ксенії Римлянки, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Свято 6 лютого – день пам’яті преподобної Ксенії

Ксенія жила в V столітті і була дочкою відомого римського сенатора. Будучи зовсім юною, дівчина прийняла рішення залишитися незайманою, не виходити заміж, а потім з двома рабинями пішла з дому. Відправившись в Олександрію, дівчата познайомилися з настоятелем святої обителі апостола Андрія, яка перебувала в Мілассі. Ксенія поїхала туди, придбала ділянку землі і побудувала церкву, при якій заснувала монастир, де пізніше стала дияконесою.

Прославилася Ксенія, як свята, яка відвела багато душ від гріха, завжди допомагала нужденним словом або молитвою. Займалася благодійністю і проповідувала християнську віру.

Слов’яни прозвали це свято “Аксинья-напівхлібниця” через безліч прикмет і традицій, пов’язаних з датою. 

Традиції 6 лютого

У цю дату селяни помічали, що половина зими вже пройшла. Вони перевіряли запаси хліба – вважалося, що до нового врожаю їм знадобиться стільки ж хліба, скільки вони вже з’їли. Звідси і назви свята: “напівхлібниця” і “напівзимниця”.

Читайте також: Прогноз погоди на 5 лютого. Зима повертається. Температура впаде до -16°

Існувало просте ворожіння на хлібі, яке допомагало з’ясувати, чи буде підвищуватися ціна на нього. Люди брали печений хліб і зважували його ввечері на вагах, а вранці повторювали процедуру:

  • вага хліба зменшилася – ціна впаде;
  • підвищилася – хліб подорожчає;
  • вага не змінилася – ціна залишиться такою ж.

Орієнтуючись на ціну, люди знали і про те, яким буде врожай. Якщо ціни знижуються, то врожай буде хорошим, підвищуються – мізерним, а сам хліб дорогим.

Що не можна робити 6 лютого

Наші предки в цей день не ставили квас – вважалося, що порушення заборони спричинить за собою неврожайну осінь. Не можна сьогодні зав’язувати вузли – це “притягує” смерть. Сни, які ви побачите в ніч з 5 на 6 лютого, двозначні. Вони здійсняться, але навпаки. При цьому, розповідати про них нікому не можна, інакше не збудеться.

Народні прикмети 6 лютого

  • яка погода в цей день – такою буде і весна;
  • безвітряна погода сьогодні – друга половина липня буде сухою і спекотною;
  • хмари рідкісні і високі – настане відлига;
  • заметіль 6 лютого – весна прийде пізно.

Згідно з повір’ями, молодим людям не можна сідати за стіл до вечері першими, інакше вони накликають на себе смерть. Тому люди похилого віку відводили біду від дітей і раніше за інших починали трапезу.

Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward